Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als twee mannen een eeneiige tweeling zijn hebben ze hetzelfde DNA. Kunnen ze dan op papier ( DNA-test) alle twee vader zijn van hetzelfde kind?

nounka
9 jaar geleden
in: Biologie
1.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Eeneiige tweelingen zijn vaak niet volledig genetisch identiek. Tussen de eerste deling van de bevruchte eicel en de geboorte vinden nog heel veel celdelingen plaats. Tijdens die delingen blijken regelmatig stukjes DNA (met daarop genen) verdubbeld te worden of verloren te raken.

Maar forensisch DNA-onderzoek is (tot nu toe nog) zo intensief om het onderscheid te maken tussen eeneiige tweelingen, dat het in de praktijk niet wordt toegepast. Om de minieme verschillen in het DNA van een eeneiige tweeling aan te tonen, moeten alle nucleotidenparen (de bouwstenen) van het DNA in kaart worden gebracht. Dit zogenoemde sequencen van de in totaal 3 miljard nucleotidenparen is mogelijk, maar is een zeer omvangrijk onderzoek.

In het zeer uitzonderlijke geval dat een dame met beide tweelingbroers gevrijt heeft en niet weet wie de vader is van het kind dat daaruit ontstond, en het is toch belangrijk om te weten wie dan is het dus wel mogelijk om dat te ontdekken.
(Lees meer...)
Amadea
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding