Is vanaf deze foto te zeggen of dit de kastanje boleet of eekhoorntjesbrood is?

Heb de paddestoel niet gekneust (vond het zonde hem te beschadigen) om te kijken of er een verkleuring zou optreden. Ik hoop dat de foto misschien al genoeg zegt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een oranje berkenboleet (Leccinum versipelle, ook bekend als Boletus testaceo-scaber. ) Vrij rijzige paddenstoel vergeleken met eekhoorntjesbrood (plomp) en kastanjeboleet (wat lager en meer afgeplat, donkerbruine bovenkant). Boleten leven samen met bomen in een soort symbiose, waarbij de boleet helpt met het mineraliseren van organisch materiaal en de boleet wordt voorzien van suikers door de boom. Als de aanvoer van suikers ophoudt worden de schimmels soms wat kwaadaardiger en beginnen ze aan de boom. Op voedselarme gronden is het moeilijk bomen aan te laten slaan, vanwege het ontbreken van de schimmeldraden van boleten. (bron 2)

Als je het door jou gevonden exemplaar vergelijkt met de gegevens, die hierna volgen van wiki, kom je misschien tot een antwoord. Zelf ben ik niet zo'n kenner. Gewoon eekhoorntjesbrood Gewoon eekhoorntjesbrood Taxonomische indeling Rijk: Fungi (Schimmels) Stam: Basidiomycota Klasse: Agaricomycetes Onderklasse: Agaricomycetidae Orde: Boletales Familie: Boletaceae Geslacht: Boletus Soort Boletus edulis Bull. (1782) Afbeeldingen Gewoon eekhoorntjesbrood op Wikimedia Commons Portaal Biologie Gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is een paddenstoel die behoort tot de familie Boletaceae. Meestal wordt er de ondersoort Boletus edulis susbp. edulis mee bedoeld. Het is een uitstekend eetbare soort met een verfijnde smaak, die -ook in gedroogde vorm- uitstekend in fondue verwerkt kan worden. In de Alpen zijn boleten in gedroogde vorm veelgevraagd en duur. Het gewoon eekhoorntjesbrood heeft aan de onderkant van de bruine, enigszins plakkerige hoed die 30 cm in doorsnee kan worden, een sponzig aandoend stelsel van fijne buisjes in plaats van lamellen. De steel wordt niet langer dan 25 cm en vertoont een licht netwerk aan de bovenkant. Deze soort komt met een aantal nauw verwante soorten overal in Europa en Noord-Amerika in dennenbossen voor. Er bestaat een symbiotische relatie met de inlandse eik en Amerikaanse eik. Ook in aanplant van dennen in andere werelddelen, bijvoorbeeld in Hogsback in Zuid-Afrika, wordt hij gevonden. Gewoon eekhoorntjesbrood wordt soms met de bittere boleet (Tylopilus felleus) verward.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100