Als er gezegd wordt door een arts dat iemand door 'verstikking door rook' is omgekomen, waaraan is hij dan overleden?

Na een woningbrand wordt vaak gezegd dat de bewoner door verstikking om het leven is gekomen (dus niet door verbranding). Ik vraag me af wat dan precies de doodsoorzaak is.
Is het iets dat die persoon heeft ingeademd (koolmonoxide of wat anders - en wat dan?)
Of is het alleen maar dat de brand het zuurstof heeft gebruikt en de bewoner dus geen zuurstof meer kreeg?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De grootste bedreiging van een brand voor mensenlevens zijn niet zozeer de vlammen, maar de rook en hete (rook)gassen. De koolmonoxide in de rook doet mensen stikken en de rook vormt een ondoorzichtig gordijn, waardoor men compleet gedesoriënteerd kan raken, zelfs in de eigen woning, en zo de (nood)uitgang van het gebouw niet meer kan vinden, met alle gevolgen van dien. De hoge temperatuur kan binnen seconden de longblaasjes verbranden en zo de longen compleet uitschakelen waardoor het lichaam niet meer van zuurstof voorzien kan worden en de dood onvermijdelijk is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brand_(vuur)

Eigenlijk is het heel simpel: daar waar iets anders zit, daar kan geen zuurstof zitten. Alle rook en andere gassen (giftig en niet giftig) nemen de plaats in waar ook zuurstof had kunnen zitten. Daarnaast consumeren de vlammen zelf ook nog grote hoeveelheden zuurstof. Een slachtoffer ademt wel lucht maar er zit weinig of geen zuurstof meer in en stikt als gevolg daarvan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100