Wat is het verschil tussen een aneurysma of een hematoom, wanneer beide in de hersenen plaatsvinden (volksmond: beroerte)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een hematoom is een bloeduitstorting. De hersenen worden omgeven door 3 hersenvliezen (van buiten naar binnen) : het harde hersenvlies (de dura mater), het spinnenwebvlies (de arachnoidea) en het zachte hersenvlies (de pia mater). Bij een epiduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. Epidurale hematomen ontstaan na een hoofdletsel, bijvoorbeeld na een val van de fiets of een harde klap tegen het hoofd. Epidurale hematomen gaan bijna altijd gepaard met een barst in de schedel ter plaatse. Wat is de oorzaak? De oorzaak van het epiduraal hematoom is een verscheuring van een slagader in de ruimte tussen het buitenste hersenvlies en het schedelbot na een hoofdletsel (illustratie 1). Er ontstaat ter plaatse een bloeduitstorting die het onderliggende hersenweefsel verdringt en naar binnen duwt. Bij toename van de bloeduitstorting leidt dit binnen enkele uren tot bewusteloosheid en (soms onherstelbare) hersenschade. Een aneurysma is een dunne plek in de wand van een hersenslagader. Onder invloed van de bloeddruk ontstaat er een uitbochting van de dunne plek in de vaatwand. Met de jaren wordt de uitbochting (aneurysma) steeds groter. Tenslotte barst het aneurysma en volgt er een bloeding. Als reactie van het weefsel op bloedproducten ontstaat er een kramp (spasme) van de slagader, hetgeen in bepaalde gevallen kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar hersengebieden die door de slagader worden verzorgd (ischemie) en daardoor kunnen afsterven. Het aneurysma wordt chirurgisch behandeld door op de steel een clip te plaatsen, waardoor het samenvalt en niet meer kan bloeden. Oorzaak Verondersteld wordt dat een aneurysma van de hersenslagaders ontstaat uit een aangeboren zwakke plek van de vaatwand, maar daarover bestaat nog onvoldoende zekerheid. Aangeboren betekent dat de afwijking tijdens de ontwikkeling (dus voor de geboorte) ontstaan is. Dat betekent dus niet dat het erfelijk is. Wel zijn er families waarbij aneurysma's vaker dan normaal voorkomen, en bovendien bestaan er een paar zeldzame erfelijke ziekten waarbij vaker dan normaal aneurysma's van de hersenen optreden. In zeldzame gevallen ontstaat een aneurysma door een infectie van de vaatwand bijvoorbeeld als een patiënt een (bacteriële) bloedvergiftiging heeft. Een ander zeldzaam aneurysma ontstaat soms door de veranderde bloedstroming bij een arterio-veneuze vaatmisvorming.

Bronnen:
http://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patien...
http://www.neurologie.nl/publiek/patienten...

Een hematoom is een bloeduitstorting. Het bloedvat in de hersenen is dan gesprongen. Bij een aneurysma is het bloedvat plaatselijk uitgestulpt door een zwakke vaatwand. Die uitstulping kan ergens op drukken en ook een beroerte veroorzaken.

Een epiduraal haematoom kan ook "gewoon" ontstaan wanneer je je hoofd flink stoot. Het bloed loopt tussen de de hersenvliezen en neemt dan ruimte in. Gevolg kan zijn dat iemand het bewustzijn verliest, of bijvoorbeeld zijn vingers, arm, of been niet meer kan bewegen. Soms kunnen mensen niet meer spreken. Het is belangrijk snel in het ziekenhuis te komen (112) Met een beetje geluk kan het probleem opgelost worden door een klein gaatje in de schedel te boren, waardoor het bloed wordt afgevoerd. Overigens is haematoom het medische woord voor bloeduitsstorting. Een aneurysma is een zwakke plek in de wand van een bloedvat of van de darmwand. Door de druk van de inhoud van het vat op het lumen stulpt de wand naar buiten. Vergelijk het als een fietsband: waar, door een een gaatje in de buitenband de binnenband als een luchtbel naar buiten stulpt. Door de grote druk is er gerede kans op klappen de van de binnenband. Een aneurysma van een bloedvat kan eigenlijk overal voorkomen, maar het meest ziet men het in de aorta (lichaamsslagader), soms de longslagader. In de hersenen (zoals hierboven door crea mooi werd beschreven. In de hersenen kan het, omdat het een ruimte innemend proces is, een zelfde soort verschijnselen als een haematoom veroorzaken. Maar wanneer het aneurysma scheurt, heeft het nagenoeg altijd de doot tot gevolg In de lichaams- en longslagader kan men een "broek" aanleggen: een soort kunststof buitenband die de uitstulpende lis terug drukt. De oorzaken zijn aangeboren afwijkingen, maar ook erfelijke bindweefselaandoeningen (syndroom van Ehlers-Danlos , m. Marfan) Ook roken tast (bind)weefsel aan, dus ook in bloedvaten en kan aneurysma veroorzaken. Onder een beroerte verstaat men in de medische wereld een stremming in de bloedvoorziening van de hersenen. In de hersenen zelf wordt het bloed gefilterd door de bloed-hersenbarrière, waardoor de rode bloedcellen NIET tussen de hersen-zenuwcellen komen. Ook de verdeling van dit bloedfiltraat kan gestremd worden. Rode bloedcellen welke in aanraking komen met zenuwcellen, maakt dat deze zeer snel afsterven. Iets soortgelijks geldt ook voor bloed dat in aanraking komt met gewrichtskraakbeen. Een hersenbloeding is een geknapt bloedvat (bijvoorbeeld bij een schedelbasisfractuur, waarbij bloed met het hersenweefsel in aanraking komt en daar zijn verwoestende werk doet. (Zie boven) heel weinig mensen overleven een echte hersenbloeding, de overlevenden houden > ernstige beperkingen

Bronnen:
mijn leerboeken en hoorcolleges

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100