waarom zitten alle vogels op dit dak bij elkaar en bij de rest zit niets?

Middenin woonwijk zaten deze vogels allemaal bij elkaar op dit dak. Op de rest van de daken zat niets. Is hier een verklaring voir?

Weet jij het antwoord?

/2500

omdat vogels ook kuddedieren zijn.

Overlevingsstrategie, als er een roofvogel een vogel apart ziet kan hij hem zo pakken. Met een heleboel bij elkaar die allemaal tegelijk opvliegen lukt dat niet zo snel.

Dit zijn spreeuwen. De jonge vogels troepen bij elkaar na het uitvliegen en zij teisteren vaak de kersenbomen. Zij zijn de eerste die een trek richting zuiden wagen. In het najaar maken de ouderen en late jongen soms hele grote troepen om dan gezamenlijk de weiden uit te kammen naar engerlingen (de larve van de langpootmug). Ze gaan ook samen slapen in dennenbosjes of groepen grote coniferen, soms met duizenden bij elkaar. Deze enorme massa valt in de dag in kleinere groepen uiteen om 's avonds weer massaal naar de slaapplaatsen te vliegen. Als het echt gaat winteren trekken deze ook weer naar het zuiden en komen er groepen hier vanuit het noorden voyageren. Het is zo een klein kladje dat plots een heel dak bezet zoals op die foto. Ik moet wel toegeven dat dit uniek is en je niet snel meer zulke foto zult maken. Het is net of men ze daar heeft geplaatst. Heel waarschijnlijk waren het er meer en is de rest doorgevlogen. Zij roepen ook naar elkaar en trekken op die manier weer andere soortgenoten aan. Dat ze in groep vliegen heeft zijn voordelen. Samen vliegen kost minder energie (wegens aanzuigeffect) en zij worden vaak belaagd door meetrekkende sperwers (roofvogel) die dan plots in zo 'n groep duikt. Spreeuwen zijn meester in het luchtruim en kunnen enorm uitwaaieren net als sardientjes in de zee. Zo brengen ze hun belagers in de war. Ze vliegen zo dicht bij elkaar zonder zich te raken en kunnen dat door enkel de voorganger, de linkse vogel en die boven vliegt in de gaten te houden Voeg even een fascinerend filmpje toe hoe meesterlijk ze wel zijn (halverwege is het mooist). Probeer als roofvogel er daar maar een eentje uit te kiezen.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=eakKfY5aHmY

Momenteel zijn de spreeuwen aan het verzamelen voor de grote trek naar het zuiden. Iedere dag wordt de groep groter, omdat zicht steeds meer spreeuwen zich bij die groep aansluiten. Om deze tijd hebben ze een sterke drang dicht bij elkaar te blijven, dat betekent dus ook, waar de eerste op het dak landt, gaan de anderen ook zitten. Toevallig kan deze groep spreeuwen op een dak zitten, anders waren er vlak bij nog andere daken met spreeuwen. Als het bijna donker is, zullen ze vertrekken naar hoge bomen in de buurt, waar ze de nacht door brengen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100