Waarom vallen bladeren in de herfst bij lente omstandigheden ?

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, zoals iedereen weet. Dit gebeurt echter in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in de lente. Nu zie ik de bladeren kleuren, terwijl het ongeveer 12 uur per dag licht is en het een krappe 20 graden is. In het voorjaar, bij de zelfde stand van de zon, en dezelfde temperaturen, komen de bladeren juist aan de bomen. Eind september is vergelijkbaar met eind maart min of meer, toch laten de bomen hun bladeren los. Hoe weet de boom dat de winter nadert?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is inderdaad zo dat in de herfst en lente de omstandigheden gelijk zijn, alleen de voorgeschiedenis en daarmee de biochemische status van be boom zelf verschilt. Lentebomen hebben overigens nog erg weinig bladgroen, maar dat wordt al snel goedgemaakt door de suikerrijke sapstroom en de aanmaak van chlorofyl gedurende de dag. Het nieuwe blad zal ook wat andere gehaltes aan opbouwende en afbrekende enzymen hebben dan een blad dat al een hele zomer hangt. De boom weet niets. Het verlies van blad is een zuiver mechanistisch proces grotendeels in het blad zelf. Belangijkst is dat tijdens de dag onder invloed van licht bladgroen wordt gevormd, terwijl s nachts de continue afbraak gewoon doorgaat. Dat in de natuur niets wordt verspild is naar mijn bescheiden mening aperte onzin. Het zelf weer afbreken van het cellulose in het blad zou lastig zijn omdat die afbraakenzymen de hele boom weer zouden afbreken, daarom kunnen schimmels zonder cellulose in de celwand daar weer van leven, maar de boom incasseert in principe gewoon een energieverlies door zijn blad te laten vallen. De boom kiest dus voor de makkelijkste weg door de bladeren te laten vallen (geen last van de wind). De haagbeuk laat zijn verdorde bladeren overigens lekker gedurende de hele winter hangen, dus de bladval in de herfst is niet echt noodzakelijk. Hier nog een oud antwoord van me met een goede onderbouwing. (US forestry services). http://www.goeievraag.nl/vraag/wetenschap/biologie/veroorzaakt-verkleuring-bomen-herfst.247372

De nachten zijn kouder dan normaal. De bladeren verkleuren in de nacht en vallen op willekeurige tijd af. De nachten worden kouder terwijl in de lente de nachten steeds warmer wordt.

Doordat de temperatuur DAALT en doordat het aantal uren daglicht TERUGLOOPT. In de herfst gaat dat juist omhoog. "De bomen laten niet voor hun lol hen bladeren vallen. Dat zou een verspilling betekenen en in de natuur wordt niets verspild. De meeste loofbomen laten hun bladeren vallen omdat het noodzakelijk is de winter te kunnen overleven. Want als de grond erg koud of bevroren is, kunnen de boomwortels geen vocht meer opnemen. De bomen zouden verdrogen want ze verdampen veel vocht d.m.v. hun bladeren. Het alternatief is dus: weg met dat vochtverspillende blad. Dit proces wordt beïnvloed door de temperatuur, die langzaam maar zeker daalt en doordat het aantal uren daglicht terugloopt. Dan gaat de boom maatregelen nemen door ervoor te zorgen dat alle voedingsstoffen uit het blad terugstromen naar de stam, waar ze worden opgeslagen. Dan vormt zich langzaam een kurklaagje tussen bladsteel en twijg, dat de verbinding tussen die twee verbreekt. Het blad krijgt dus geen nieuwe aanvoer meer van voedingsstoffen en de nog aanwezige bladgroenkorrels sterven langzaam af. Dicht bij de nerven blijft het blad nog het langst groen, omdat daar altijd nog wat voedselresten zijn achtergebleven. De gele, rode en purperen tinten waren altijd al aanwezig in het blad, maar werden overheerst door groen, en worden nu pas zichtbaar door het ontbreken hiervan. De oudste bladeren van een boom vallen het eerst af. Dit zijn altijd de bladeren het dichtst bij de stam. Bij populieren kan je dit altijd goed zien, er wapperen dan nog wat blaadjes aan de uiteinden van de takken tot deze ook afvallen. Kunstlicht, zoals lantaarnpalen, kan de bomen in zoverre in de war brengen dat het kurklaagje wat later gevormd wordt. Maar als het echt koud wordt weet de boom wat hem te doen staat. Maar hoe zit het dan met groenblijvende bomen? Deze pakken het uitdrogingsprobleem heel anders aan. Ze hebben vaak dikkere of kleinere bladeren. Of ze zijn voorzien van hulpmiddelen om de verdamping tegen te gaan zoals b.v. een waslaagje op het blad. Sommige kunnen de huidmondjes sluiten wanneer de verdamping te hard dreigt te gaan. Er zijn ook soorten die bij extreme droogte de bladeren oprollen en daarmee het verdampings-oppervlak te verkleinen. "

Bronnen:
http://www.natuurvereniging-ridderkerk.nl/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100