Hoe broedt een merel de eieren warm?

In mijn tuin broedt een merel. De merel zit met haar warme buikje op haar drie eieren.

Dat betekent dat die merel geen isolatie op haar buik mag hebben. Want als haar buik geïsoleerd zou zijn, zouden de eieren niet warm worden.

Maar in de winter moet een merel juist zeer goed geïsoleerd zijn, anders overleeft ze de winter niet.

Hoe doet een merel dat? Verliest ze buikveren in het broedseizoen? Of blijven de veren zitten maar kan ze ze opzij doen bij het broeden?

Is er iets anders aan de hand? Hoe doet zo'n merel dat?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het merelvrouwtje heeft een kale plek op de huid, de zogenaamde broedvlek in het broedseizoen.

Vogels zorgen bij het broeden voor warmte én voor vocht. Zonder de juiste vochtigheidsgraad komen de eieren ook niet uit. Op geregelde tijden zal een vogel dus een bad nemen en zo de natte buikveren op de eieren leggen voor voldoende warmte en een goede vochtigheidsgraad. De veren worden in de winter opgezet, ze zijn niet meer in aantal. Tussen de veren blijft de warmte zitten zoals bij een wollen trui. Er is dus geen verschil in veerdikte, maar wel in het gebruik.

Eieren produceren van zichzelf warmte (als ze bevrucht zij natuurlijk). Vogels zijn namelijk warmbloedige dieren, dus ook het kuiken in het ei. Dia houden zichzelf warm door warmte te produceren. De functie van het broeden is dus allen de akoeling beperken. En dat gaat goed met een pak borstveren.

Iedere broedvogel kan zijn veren zo zetten dat zij/hij met de naakte buik op de eieren zit. Dit kan je zien door het draaien wanneer ze plaats nemen op het nest. Dan pas geeft de vogel de juiste warmte en vochtigheid af. Dit laatste wordt ook beïnvloed, soms nefast door omgevingsfactoren, regen/droogte, warmte/koude. Sommige broedvogels hebben een naakte buik, veroorzaakt door eigen verenpik wegens behoefte aan nestmateriaal. Bij kanariekweek bvb zie je dat vaak en worden soms ook andere vogels geplukt voor het eigen nest. Toegevoegd na 4 minuten: Bij een aantal soorten broedt ook het mannetje even terzijde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100