Kunnen mutaties of klonen van 1 fruitboomsoort verschillend DNA bevatten?

Kan een kloon of een mutatie van een bepaald fruitboomsoort een ander DNA hebben dan de ' moederplant' maar toch onder dezelfde soortnaam vallen?

Toegevoegd na 59 minuten:
dus als bij een bepaald soort d.m.v. ’ fingerprint’ techniek DNA gecontroleerd wordt en niet overeenkomt met hun ‘moederplant’ die ze gebruiken als referentie, kan de boom alsnog onder hetzelfde soort vallen? Als het bijv. een mutant is van de referentieboom

Weet jij het antwoord?

/2500

Een kloon bevat doorgaans exact hetzelfde DNA als de moederplant, terwijl het DNA van een mutant juist afwijkt van dat van de moederplant. Ze vallen daarmee nog wel onder dezelfde soort als de moederplant.

Jazeker! DNA van een kloon is nooit 100% gelijk aan de DNA van het organisme waarvan de DNA afkomstig is. B.v. de telomeren van de chromosomen (dat is ook DNA) zijn korter in een kloon. Dat is min of meer vergelijkbaar met wat er gebeurt naarmate onze eigen cellen zich verdelen, en steeds "ouder" worden in genetische zin. Dat is ook de reden waarom gekloonde organismen, zeker in het begin van deze techniek, genetische problemen hadden en erg snel oud werden. Dus alleen daardoor kan je meteen stellen dat de DNA nooit 100% identiek is. De DNA in de telomeren is echter geen materiaal dat uitgedrukt wordt. De genen die wél uitgedrukt worden, zijn toch in zeer grote mate dezelfde in een kloon en het donor organisme. Nooit absoluut identiek tot de allerlaatste paar van nucleotiden (dat bestaat haast niet, al is het maar vanwege een fout in de replicatie van het materiaal), maar wel bijna exact dezelfde. Het is dus niets anders dan logisch dat een kloon een bijna exacte kopie is van het donor organisme. Maar er zijn nog andere verschillen. Het genetisch materiaal van het donor organisme dat in een kloon terecht komt, is allen het materiaal afkomstig van de kern van een stamcel. Dit materiaal wordt geïnjecteerd in een eicel van een donormoeder waarvan de kern eerder verwijderd is. De eicel gaat dan in de baarmoeder van een draagmoeder, die een kloon baart (ik gebruik een zoogdier als voorbeeld omdat het makkelijker te begrijpen is, maar in een plant is het een equivalent mechanisme) Het punt is dat een eicel bevat genetisch materiaal ook buiten de kern, namelijk in de mitochondriën, en deze worden niet vervangen door de mitochondriën van het donor organisme. Dus dat betekent dat een kloon krijgt de kern-DNA van het donororganisme, de mitochondriale DNA van een totaal ander organisme (namelijk van het vrouwelijke dier waarvan de eicel afkomstig is) In ieder geval één ding is zeker: zowel het donororganisme van de DNA, de donormoeder die de eicel heeft geleverd, als de ontstane kloon behoren allemaal tot dezelfde soort, en mogen dus dezelfde soortnaam dragen. Als er een mutatie plaats vindt dan is het anders: de nakomelingen die een mutatie ondergaan hebben per definitie een andere DNA. De vraag is hoe veel moeten deze verschillen voordat er sprake is van een andere soort. Dat gebeurt nooit in één keer, maar duurt vele generaties. Hooguit kan er sprake zijn van een nieuwe stam, maar dat is zeker niet hetzelfde als een nieuwe soort.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100