Hoe komt het dat ik bijna om het half uur mijn vingers kan kraken? Terwijl dit enkele maanden terug enkel lukte als ik (heel) veel geschreven had.

En is het gezond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In elk gewrichtskapsel zit een vloeistof, die net als motorolie wrijving vermindert en slijtage voorkomt. Trek je aan je vingers of druk je met gevouwen hand op de vingers, dan wordt de ruimte in het kapsel groter waardoor de vloeistof deze niet meer volledig kan vullen. De ruimte die overblijft vult zich met een gas, dat ontstaat doordat de gewrichtsvloeistof verdampt. Wanneer dit plotseling gebeurt, gaat dit gepaard met een kleine explosie. Dat is de knak. Het geluid is dus niet afkomstig van de botten, zoals veel mensen denken. In dat geval zou je immers meerderde malen achter elkaar kunnen knakken, wat niet kan. Het gas heeft enige tijd nodig om weer vloeistof te worden. Pas daarna kan er opnieuw geknakt worden. Ook andere gewrichten kunnen knakken, al is de oorzaak soms een andere. Het geluid kan worden veroorzaakt door een pees van een spier die ergens overheen schiet. Het trekken aan vingers, waarbij kop en kom steeds loskomen, lijkt mij inderdaad schadelijk. Het gewrichtskapsel kan slapper worden. Wie per se wil knakken, kan dat het best doen met gevouwen handen.

Bronnen:
http://www.intermediair.nl/artikel/knagend...

De reden weet ik niet, maar het regelmatig knakken van de vingers kan wel verslapping van de gewrichtskapsels tot gevolg hebben. Dit leidt uiteindelijk tot pijnlijke bewegingen. Probeer het dus sowieso niet om het half uur uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100