In welk onderdeel van de hersenen kunnen we licht waarnemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is hetzelfde deel waar alle informatie van het oog binnenkomt: de primaire visuele hersenschors of cortex. Zie de afbeelding en de tekst hieronder die daar bij hoort. Dwarsdoorsnede van de hersenen. Door het oog waargenomen visuele signalen bereiken via een schakel in de thalamus de primaire visuele hersenschors of cortex in de hersenen. Deze primaire visuele cortex is gelegen achteraan in de groothersenschors, in de occipitale kwab. In dit gedeelte van de hersenen worden afbeeldingen van gezichten en andere voorwerpen verwerkt. (bron: Afdeling Neurofysiologie van de Katholieke Universiteit Leuven) Toegevoegd na 1 minuut: Op de tekening zie je het dus achteraan in blauw: de primary visual cortex.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/verli...

Deze vraag kan beantwoord worden met als referentie een eerdere vraag op goeievraag. Het onderdeel waarmee we licht waarnemen van de hersenen is het oog. Het oog ontstaat namelijk als uitstulping van de hersenen en is daarmee feitelijk een onderdeel van de hersenen.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/wetenschap/...

Sommige dieren kunnen licht waarnemen via de epifyse, voor het dag nacht ritme. en de seizoensafhankelijke voortplanting. Licht wordt bij ons waargenomen in receptorcellen, staafjes en kegeltjes in het netvlies, dat als uitstulping van de hersenen kan worden opgevat. De verdere verwerking wordt overgelaten aan ganglioncellen en grote gebieden achter in de hersenen, nadat het via de thalamus is voorbewerkt en doorgeschakeld. bron1 Bij de mens en andere zoogdieren is het niet de epifyse die van belang is, maar speciale receptorcellen in het netvlies net eigen zenuwbanen die naar de hypothalamus (het centrum voor het aansturen van de hormoonproductie) lopen. bron2 Toegevoegd na 9 minuten: nog een bron met directe invloed van licht op de pineal gland=pijnappelklier=epifyse, bij vislarven is de schedel doorzichtig. Development of rhythmic melatonin secretion from the pineal gland of embryonic mummichog (Fundulus heteroclitus)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100