Wat voor invloed heeft osmose op de werking van luiers met superslurpers?

Voor biologie moet ik aantonen waarom luiers met superslurpers veel leiding water opnemen, maar minder van een zoutoplossing, en hetzelfde geld voor toiletpapier. Dit heeft te maken met osmose, maar ik weet niet precies wat de rol van osmose hierbij is?

Toegevoegd na 2 minuten:
Dit stukje extra uitleg staat erbij vermeld: Superslurpers
Wegwerpluiers kunnen veel meer vocht opnemen dan katoenen luiers, een handdoek of toiletpapier. Dat wordt veroorzaakt doordat wegwerpluiers superslurpers bevatten. Superslurpers zijn stoffen die positief geladen deeltjes bevatten. Als deze deeltjes in aanraking komen met vocht lossen de positief geladen deeltjes op in het vocht. De positieve deeltjes kunnen niet uit de superslurpers ontsnappen. Water kan wel de superslurpers binnendringen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Osmose is diffusie door een semipermeabel membraan volgens de definitie die ik op school leerde. Het membraan, hier de buitenkant van de superslurpers, is halfdoorlatend. Het laat sommige stoffen wel, en andere stoffen niet door. Water kan erdoorheen, maar de zoutoplossing niet. Vergelijk met een fijne zeef die kleine korrels doorlaat, maar grotere tegenhoudt. Aan de ene kant van superslurper is een grotere concentratie zouten, en dit veroorzaakt de neiging om zodanig te mengen dat de concentratie overal even groot is. Het zout kan niet weg waar het zit, dus de enige manier om tot een evenwicht te komen is om meer water naar binnen te laten. En dat gebeurt dan ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100