Hoe kan het dat de Mosasaurier ook is uitgestorven aangezien deze onderwater leefde en dus de meteoriet inslag heeft kunnen overleven? gr Cris

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is niet zo, dat de uitgestorven dieren bij die meteoorinslag direct zijn omgekomen, maar door die inslag veranderde hun leefomgeving zo drastisch, dat ze uit stierven.

Waarschijnlijk doordat de meteoriet het zuurstofgehalte tijdelijk veranderde wat ook invloed heeft op het leven onder water,mischien een tijd ook geen zon (verwarming aarde)

het uitsterven van dieren kan te maken hebben met inslag van een meteoriet.kan ook heel veel andere oorzaken hebben.in dit specifieke geval hoeft dat niet direct met een meteoriet inslag te maken hebben.de mosasaurus kan dus door een andere oorzaak uitgestorven zijn.

Op het nieuws werd vermeld dat deze dieren zijn uitgestorven doordat ze werden geteisterd door zogenaamde oerhaaien. Anders had deze waterdino het waarschijnlijk wel kunnen overleven.. Brrr, moet er niet aan denken!

De mosasaurus heeft voor een hoop verwarring gezorgd. Dit dier was namelijk geen dinosaurus (verschrikkelijke hagedis), maar een echte reuzenhagedis (maashagedis). Reuzenhagedissen van dat formaat zijn uitgestorven, maar hagedissen en varanen komen nog algemeen voor. Doordat de mosasaurus een van de eerste grote reptielen was die werden gevonden heeft hij het beeld over dinosaurussen nogal beïnvloed, men nam een hagedis als model voor een dinosaurus. Pas veel later zag men in dat dinosauriers met hagedissen eigenlijk nauwelijks overeenkomsten hadden. Er waren ook andere zeereptielen, die ook geen dinosauriers waren, namelijk de plesiosauriers en de ichthyosauriers, die ook allen zijn uitgestorven. We weten niet genoeg om vast te stellen waardoor ook de andere grote groepen zeereptielen zijn uitgestorven. Over het algemeen denkt men dat een klimaatverandering (door bv een meteorietinslag) de aanleiding is geweest. De grote zeereptielen kregen de hardste klappen doordat door de afkoeling veel van de warme binnenzeeën verdwenen, zoals die bij Maastricht, door zeespiegeldaling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100