Hoe is de lange nek van de giraffe evolutionair verklaarbaar?

Als het geen seksuele selectie is en ook niet met hoog hangend voedsel te maken heeft, welke theorieën zijn dan nog meer denkbaar?

http://www.nu.nl/wetenschap/1964477/lange-nek-giraffe-is-evolutionair-onverklaarbaar-.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De desbetreffende wetenschappers stellen dat ze alleen bladeren eten van bepaalde soorten en dat die niet bijzonder hoog groeien. Dat is geen goed argument, immers, bij de hoogste bladeren van deze bomen kunnen wel degelijk alleen giraffen komen. In geval van een lange periode van droogte kan dat voordeel cruciaal geweest zijn voor de langste nekken in de kudde die zodoende zich wel voort hebben kunnen planten, terwijl de rest verhongerde.

het verhaaltje wat mij is verteld is dat de dieren met de langste nek het langs bl;aadjes konden blijven eten, ook de hoog gelegen blaadjes konden zij opeten en dientengevolge hadden ze een betere overlevingskans........... broodje aap? Toegevoegd op 16-05-2009 11:33:51 oeps, had alleen het blauwe gedeelte gelezen.

Hij wilde steeds hogere blaadjes gaan eten... Dus de evolutie heeft hem daarom een langere nek gemaakt door de eeuwen heen... Zo simpel is dat... Toegevoegd op 16-05-2009 11:37:15 Als ik theorieën die waar zijn niet mag gebruiken om aan te tonen dat iets klopt en alleen maar onware... Ja dan maak je het een beetje bont... Deze gedachte ligt zo voor de hand, dat...

blijkbaar is het evolutionair dus niet verklaarbaar... eindelijk eens iets dat de mens niet kan verklaren... de giraffe is zo omdat Onze Lieve Heer hem zo gemaakt heeft...

Wat dacht je van toeval? Dat een man ooit met een kapotte parachute een val van een km overleefde is ook niet evolutionair verklaarbaar. Hij viel gewoon in een bos, werd afgeremd door takken, en plofte in de sneeuw. Zoiets gebeurt ook met genetische mutaties. Als deze mutanten toevallig een lege niche treffen (bijv. "bladeren van bepaalde soorten bomen") dan kan de nieuwe mutantenlijn gewoon blijven bestaan. Tip: lees "Het lied van de dodo" van David Quammen. Een mooi, spannend boek waar ook veel staat over de mechanismen van evolutie door natuurlijkse selectie. En kijk ook naar de VPRO serie over de reis van Charles Darwin. Die zal geloof ik dit najaar beginnen.