Zou de mens beter functioneren bij een hoger zuurstof percentage in de lucht, of misschien juist bij een lager?

Onze lucht bestaat voor 21% uit zuurstof. Maar stel dat dat toeneemt of afneemt met stel 10% of meer, zouden we dat overleven? Waaraan zouden we dat voelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het zuurstofpercentage in de lucht met 10 % toeneemt, zouden we dat niet overleven omdat overal en nergens bij de minste of geringste vonk brand uit zou breken. Zuurstof is namelijk extreem brandbaar. Voor onszelf voelt het wel even lekker aan, die extra zuurstof, je wordt er een klein beetje high van en je kunt iets meer inspanning leveren. Maar nog steeds niet genoeg inspanning om die wereldwijde branden te blussen. Dus liever niet!

Ja, dat is best prettig. In het ziekenhuis is het gebruikelijk gelijk pure zuurstof via een slangetje in de neus toe te voeren als het bloed-hemoglobine niet volledig met zuurstof is verzadigd. Lagere absolute hoeveelheden zuurstof komen voor in het hooggebergte en zijn bedreigend voor de gezondheid. Een hoge druk zuurstofbehandeling kan goed werken bij slecht genezende wonden en gangreen, omdat het zuurstof daar via diffusie bij de weefsels moet komen scheelt het als de zuurstofdruk flink wat hoger is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100