Komt de groeikracht in de natuur vooral van binnenuit de aarde of van buitenaf door o.a. zoninstraling, koolzuurbombardement e.d. ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt ervan af wat je bedoelt met "groeikracht van de natuur". Ik zal een paar mogelijke interpretaties beantwoorden. -- Als je bedoelt waar de energie vandaan komt, dan is dat voor het overgrote deel van het leven dat wij kennen primair de zonnestraling. Die levert de energie waarmee planten koolstof losmaken uit kooldioxide, waterstof losmaken uit water, om daarna koolstof en waterstof samen te voegen tot de koolwaterstoffen waaruit de plant bestaat. (Bovenstaande is een uiterst gesimplificeerde weergave.) Vervolgens kunnen dieren, maar ook schimmels, de energie die de plant in deze koolwaterstoffen heeft gestopt, weer gebruiken om zelf van te groeien door de plant op te eten en te verteren. Sommige organismen leven van chemische energie. Denk bijvoorbeeld aan organismen op de zeebodem bij de warme spuiters, of aan organismen die leven van chemicaliën die in sommige gesteenten voorkomen. Er zijn zelfs organismen die hun energie (indirect) uit de natuurlijke radioactiviteit van de aarde halen - dat zijn dus "nuclear powered bacteria". -- Als je met je vraag bedoelt waar de grondstoffen vandaan komen, dan komen die uit de lucht (CO2, N2, O2), uit de bodem (water, mineralen), of van andere organismen (eten). -- Als je bedoelt waar de "wil tot groeien en voortplanten" vandaan komt, dan is het antwoord dat dit een logisch gevolg is van de evolutie. Mochten er ooit levensvormen zijn geweest die geen "wil tot overleven" hadden, dan zijn die levensvormen nu uitgestorven. De enige organismen die nu nog bestaan, zijn die soorten die een voldoend sterke "wil tot overleven" hadden en hebben. -- Mocht je een andere bedoeling hebben gehad met je vraag, laat dat dan even weten, dan zal ik ook daar op ingaan.  

Groei of groeikracht in biologische zin vindt vooral plaats binnen organismen en wordt gestuurd of aangedreven door hormonen. Dit is vooral genetisch bepaald. Wat jij volgens mij bedoelt is of de groei van organismen wordt mogelijk gemaakt door de energie van de zon enerzijds of de aanwezigheid van "grondstoffen" anderzijds. Voor planten kan het een niet zonder het ander en heb je beiden nodig. De zon zorgt voor energie waarbij door middel van fotosynthese koolzuur wordt omgezet in koolhydraten. Dit levert de energie om bouwstoffen te fabriceren waaruit de plant wordt opgebouwd. Voor deze bouw zijn elementen nodig die in de grond (binnenuit de aarde) worden opgehaald. Dieren eten planten of elkaar. In theorie zou je daar geen zon voor nodig hebben (alhoewel de planten dan wel op zouden raken), in de praktijk wel omdat mensen bijvoorbeeld alleen zelf vitamine D kunnen maken met behulp van zonlicht. Je kunt niet zeggen wat het belangrijkste is, alleen dat beiden nodig zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Groei_(fysiologie)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100