Welke genetische factoren kunnen ervoor zorgen dat ik (man) niet kleurenblind ben, terwijl moeder en oma (en oom) het wel zijn?

Voor de genetici; zijn er genetische mogelijkheden waardoor de kleurenblindheid een generatie 'overslaat'? Ik weet dat er dingen bestaan als 'crossing-over' en puntmutaties, kunnen deze ook gelden voor (rood/groen) kleurenblindheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Rood groen kleurenblindheid is geslachtsgebonden, dus dan zou je het bij definitie ook moeten hebben als je moeder kleurenblind is (jouw X chromosoom is altijd afkomstig van je moeder). In jouw geval lijkt de overerving eerder autosomaal (niet op de geslachtschromosomen) dominant te zijn omdat zowel je moeder oom en oma die kleurenblindheid hebben. Even googlen (colorblind autosomal dominant) leert dat blauw/geel kleurenblindheid een autosomaal dominante vorm van kleurenblindheid is. Aangezien het een dominante eigenschap is kun je geen drager zijn van dit gen zonder kleurenblind te zijn en hoef je je dus geen zorgen te maken over je nageslacht. Door stom toeval heb je het chromosoom geerfd van je moeder waarop deze afwijking niet voorkwam (50% kans).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100