Waarom gaat een rijpe vrucht of fruit soms rotten en soms gisten ?

En volgens mij kan je niet voorspellen of hij zal gaan rotten dan wel gisten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bacteriën zijn overal aanwezig, gisten lang niet altijd. Bacteriën gaan meestal dood bij verhitting tot 60-80 graden, gisten niet. Bacteriën groeien sneller dan gisten. Beide kunnen leven in de aanwezigheid en afwezigheid van zuurstof. Bacteriën kunnen slecht tegen zuur en alcohol; rotting van fruit leidt tot azijnzuur vorming. Gisten bestrijden de bacteriën, met zuur, alcohol en antibacteriële middelen; als gisten eenmaal de overhand hebben zullen ze winnen. Dit kan omdat een insect gisten van een ander stuk fruit heeft overgebracht. Als mensen bewust fruit laten gisten (voor wijn, etc) dan voegen ze gist toe, en soms wordt het fruit ook nog verhit, om de bacteriën te remmen.

Jawel, dat is wel te voorspellen. Bij gisting nl, wordt er voor gezorgd dat er geen zuurstof bij komt. Verder heb je gist, een juiste temperatuur en een juiste pH (zuurgraad) nodig voor een geslaagd gistingsproces.

ik denk dat het suikergehalte van belang is. onder een bepaald suikergehalte zal de vrucht niet gaan gisten.

Rijp fruit bevat meer druivensuiker dan niet rijp fruit. Gist zet vervolgens druivensuiker om in alcohol, voor hun een afvalproduct. De suikers worden gemaakt van fruitzuren, tijdens de rijping gaat de pH (zuurtegraad) omhoog. Zuur is een conserveermiddel (denk aan azijn). Als dat verdwijnt kunnen eerst gisten, die houden wel van zuur tot pH 4 en daarna de bacterien (pH5 en hoger) feestvieren. Dit soort rotting-bacterien zijn doorgaans weinig schadelijk voor mensen. Rotte plek uitsnijden is dus voldoende. De rest van de rijpe vrucht is vaak zeer smakelijk, veel beter eetbaar dan de soms intens zure smaak van minder rijpe exemplaren. Die zijn dus zo zuur dat alleen mensen dom genoeg zijn om daar hun tanden in te zetten, andere levensvormen wagen zich er niet aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100