Kan een donkerharig kind blonde biologische ouders hebben?

Ik ga er van uit dat het niet zo is ivm dat ik geleerd heb dat blonde mensen homozygoot zijn voor hun haarkleur, maar ik ga het hier toch even na.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Minstens twee genenparen sturen de kleur van menselijk haar. Een gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominante bruin allel en een recessieve blonde allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond. Dit verklaart ook waarom twee bruinharige ouders een blond kind kunnen produceren. Het ander paar is het niet-rood/rood paar, waarbij de "niet-rood"-allel (die de productie van melanine onderdrukt) dominant is, en de allel voor rood haar recessief. Aangezien de twee paren samen de haarkleur bepalen, heeft een persoon met twee kopieën van het rood haar allel rood haar, maar dat zal respectievelijk kastanjebruin of licht rossig oranje zijn, afhankelijk van de bruine tot lichtblonde invloed van het "eerste" genenpaar. Maar het twee-genenmodel kan niet verklaren waardoor de verschillende schakeringen van bruin, blond of rood voorkomen (bijvoorbeeld, platinablond versus donkerblond), noch waarom het haar van het ene blonde kind bruin wordt tijdens de groei, terwijl het andere kind blond blijft. Sommige onderzoeken tonen meerdere genenparen aan die van invloed zijn op de lichte versus donkere haarkleur in een cumulatief effect. Daarom: hoe meer van de dominante, donkere genenparen er aanwezig zijn, des te donkerder zal het haar zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Haarkleur#Gen...

Nee, dat is onmogelijk, tenzij er een mutatie heeft plaatsgevonden waardoor het kind toevallig melanine kan vormen in de haarzakjes (zeer, zeer onwaarschijnlijk tot bijna onmogelijk). Als genen niet in de ouders aanwezig zijn kunnen ze niet in het kind opeens ontstaan. Blonde mensen hebben sowieso geen genen op beide allelen voor het vormen van melanine in de haarzakjes.

Ja kan prima, ik ken een man en een vrouw. En de man heeft bruin haar en zijn vrouw heeft het heel donkerbruin (bijna zwart) en ze hebben 3 kinderen. Oudste heeft haar haar donkerbruin, de middelste echt waar zo blond (bijna wit) haar als het maar kan. En de jongste heeft lichtbruin haar.

Bronnen:
Eigen ervaring

jah, het zou kunnen dat een van de blonde ouders alsnog een gen heeft gehad voor donker haar en dit tijdens de bevruchting heeft doorgegeven

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100