Heeft een teek voorkeur voor bepaalde gastheren?

Even afkloppen, maar ik heb nog nooit een teek op mijn lichaam gehad, geloof ik. Ik woon wel in een dorp op het platteland en ben vaak buiten met mijn hond. De hond heeft af en toe wel een teek. Ik behandel hem preventief met een pipetje. Ik hoorde dat er mensen zijn die - na een dagje in de tuin werken - diverse teken tegenkomen/voelen op hun lichaam. Ik controleer toch wel goed. Hebben de teken soms een voorkeur? Bij muggen herken ik dit niet... zij moeten mij juist altijd hebben!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

gastheren zonder pipetjes hebben de voorkeur :) als een teek op iets of iemand valt waar het bloed kan zuigen is het goed voor de teek zelf. teken ruiken hun prooi, en waarschijnlijk heeft de geur van dieren een voorkeur. maar in de vachten blijven ze makkelijker hangen om zich vervolgens op een plekje vast te zetten en te gaan slurpen. heb zelf 3x een teek gehad, en het is écht ZOOO goor. kom niet echt supervaak in het bos, maar ook op andere plaatsen zijn ze vinden die creepy parasieten. (denk dat ik ook maar eens aan de pipetjes moet) ;-) teken laten zich vallen als ze trillingen voelen, en in het stuikgewas kunnen ze op je kruipen. mensen lopen over het algemeen rustiger en op paden dan honden dit doen. honden (egels, vossen etc.) lhebben daardoor meer kans om een teek 'op te vangen' dan een mens. (zwaar behaarde menselijke struikstruiners uitgezonderd dus) ;-) hoewel ik ben niet zwaar behaard ben en netjes op de paden loop ook netjes op het pad, hebben ze mij toch weten te vinden. door je vraag besef ik dat alle keren we met een grotere groep aan het wandelen waren. (anderen teek 'lostrillen' en ik 'opvangen' misschien). ik kom toch echt wel regelmatig in 'tekengebied' en heb afgezien van die 3 keer geen teek gehad. had ooit een groene leguaan en vond het wel leuk om een natuurlijke bodembedekking te gebruiken. heb een zooi bladeren gepakt en deze in een bak in de magnetron gezet om ongedierte kapot te krijgen. ik schrok van het aantal teken wat ik aantrof in die paar handen droog blad. wil dan ook helemaal niet weten hoeveel teken er zoekend zijn voor 1 teek die een slachtoffer vindt. ieeehhk vanaf die tijd is het na het wandelen mezelf checken en de kids of er geen liftertje is meegekomen. bij honden zijn jonge teken overigens moeilijk te zien overigens, waardoor het kan lijken of ze erin 'ineens' zitten als ze boller en zichbaar zijn. (zie bron voor mensen die niet al te kriebelig zijn ingesteld)

Bronnen:
http://www.lymenet.nl/info/teek-ixodes-ricinus.htm
http://www.pelgrimspad.nl/?page_id=623
http://www.tekenradar.nl/

Onopvallend kiest de teek een willekeurige prooi uit, zorgvuldig zoekt hij naar een week plekje waar hij aan bloed kan komen, en vastberaden installeert het diertje zich bij zijn gastheer. Je hebt tot nu toe geluk gehad dat je er nog geen eentje hebt gehad op je lichaam.

Bronnen:
http://www.dierenkliniekterweerlaan.nl/teken.html

Een teek heeft weinig keuze. omdat hij niet vliegt zoals een mug, maar op de bodem wacht op zijn gastheer, dus als hij zich ergens vast kan zetten dan zal hij dat doen. De meeste teken slagen daar namelijk helemaal niet in. Over het algemeen zullen de zeer kleine nimfen van de teken zich vastzetten op hagedissen en muizen, de grotere op weer grotere gastheren, maar ik heb zelf wel eens een nimfje van minder dan een mm van mijn ooglid moeten halen. Blijkbaar was de huid daar dun genoeg om bloed te bereiken en zich vast te zetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100