Wat is het tegenovergestelde van zoogdier?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet elk woord heeft een tegenovergestelde. Misschien komt reptiel of vis in de buurt, m.d.v. dat ze (over het algemeen ) niet levendbarend zijn.

Er is geen tegenovergestelde van maar ik zou zeggen, als het echt moet: eierleggende dieren want daar heb je dan wel mee gezegd wat het tegenovergestelde is: vogels, vissen, amfibieën en reptielen. Toegevoegd na 1 minuut: en insecten.

Er zijn een aantal aspecten die zoogdieren onderscheiden van andere diersoorten: Het meest opvallende is waarschijnlijk wel dat: Zoogdieren zijn eigenlijk bijna alle dieren die hun jongen zogen met borstvoeding; Andere dieren zoals vogels vissen reptielen en amfibieën doen dat niet maar leggen eieren of bij vissen eitjes die bevrucht moeten worden, terwijl bij zoogdieren de bevruchting inwendig gebeurt. Bij zoogdieren worden de kleintjes levend gebaard terwijl bij de andere eierleggende dieren er nog een noodzakelijke ontwikkeling buiten de moeder moet plaatsvinden. Zoogdieren onderscheiden zich behalve door melkklieren ook met zweetklieren van de huid, waarmee zoogdieren warmte kunnen verliezen. Niet alle genoemde kenmerken zijn uniek; zo ontwikkelen ook sommige haaien een placenta en zijn ook de vogels warmbloedig. Beide groepen zijn voorbeelden van convergente evolutie; zowel de warmbloedigheid van de vogels (die afstammen van koudbloedige reptielen) als de placentale ontwikkeling van de jongen bij de haaien (een uitzondering binnen de eierleggende kraakbeenvissen) is onafhankelijk van de parallelle kenmerken bij de zoogdieren ontstaan. Uniek voor de zoogdieren zijn wel de vacht, de gehoorbeentjes, de onderkaak en de melk- en zweetklieren. Maar om kort een antwoord op je vraag te geven zou ik zeggen dat het tegenovergestelde van zoogdieren, alle dieren die niet zogend grootgebracht worden. En dat zijn zowat alle andere dieren.

Zoogdier heeft meerdere antoniemen (zoals tegenovergestelde woorden heten), aangezien ze behoren tot de overkoepelende term (hyperoniem) "dier". In dezelfde woordgroep behoren alle andere diergroepen, zoals weekdieren, geleedpotigen, vissen, amfibieën, reptielen, vogels, zoogdieren. Al deze woorden zou je dus als elkaars antoniem kunnen zien. Zie ook de uitleg van meervoudige onverenigbaarheid op Wikipedia: Soms worden woorden ook elkaars antoniemen genoemd als ze niet een woordpaar vormen, maar een grotere groep. Het woord "roos" heeft dan vele antoniemen: "tulp", "narcis", "boterbloem" enzovoort. Deze meervoudige onverenigbaarheid treedt op wanneer de leden van de woordgroep elk voor zich hyponiemen zijn van een overkoepelende term ofwel hyperoniem, in dit geval "bloem".

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tegenovergestelde

Het tegenovergestelde van een zoogdier is een melkmachine; hij geeft geen melk maar neemt het en het is geen levend maar een dood ding.

Een spuugbeestje komt aardig in de buurt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100