Kan men rood-bont-vee met zwart-bont-vee kruisen?

Deze vraag werd gesteld tijdens een middag hersengymnastiek met senioren. Ze wilden weten of er rood-bont-vee met zwarte vlekken( en andersom) bestond.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op de boerderij waar ik een jaar lang als boerenknecht gewerkt heb, was een roodbonte stier (Hereford), die de eerste keer dat de Friese (zwart-witte) melkkoeien een kalfje zouden krijgen werd ingezet. Om te kijken of de kalveren gezond waren, en de koeien geen problemen hadden met dracht en geboorte. (Het 2e en verdere kalf/kalveren kwamen dan door K.I. van Friese stamboekstieren) De kalveren waren óf roodbont, óf zwart-wit. Andere kleurencombinaties kwamen niet voor.

Dat is geen probleem. Hoe de tekening van de dieren er uit gaat zien, is ongewis.

De dieren kunnen wel gekruist worden, als de vader rood is en de moeder zwart is er25% kans op een rood kalf, een kalf wordt bijna nooit 2 kleuren.

Het kruisen kan prima, want een roodbonte koe is geen ander ras dan een zwartbonte koe. Koeien met rode en zwarte vlekken bestaan voor zover ik weet, niet. Dus het is de vraag hoe de nakomelingen er uit zien, dat zal afhangen van welk gen dominant is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100