Als men robots kan maken die kunnen nadenken, horen deze robots dan bij het vak biologie?

Als iets leeft hoort het volgens mij bij biologie. Zien wij die robots dan als levende organismen? Hoort het dan bij het vak biologie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zou kunnen zeggen dat biologie gaat over het leven dat er al is. Een soort reverse engineering. Het bouwen van robots is engineering. Je kunt bij engineering inspiratie uit biologische ontwerpen halen. Er is dus wel degelijk een overlap. Maar een robot die 'nadenkt' is nog geen levend wezen en hoort daarom niet bij biologie. Mocht er in de toekomst zelfreplicerende robots worden gemaakt die eigenschappen hebben van levende wezens, dan zullen ze op soortgelijke wijze moeten worden gebouwd(dus met een soort DNA en met nanotechnologie), dan gaat het dus wel horen bij biologie.

Nee, biologie heeft te maken met alles wat leeft of levend is geweest. Iets wat de mens niet kan maken. Zoals planten, dieren, bacterien, etc. Een robot is gemaakt door een mens, en de mens kan geen leven maken. De mens kan het wel nabootsen. Een robot is (hoe slim hij ook gemaakt is) levenloos. Hij bestaat uit onderdelen, die kapot kunnen gaan, maar niet dood.

Misschien wel als iets dat intelligent is en misschien ook als iets dat bewustzijn heeft. Maar geen levend wezen. Ze hebben niet de biochemische processen die wij met leven associeren en kunnen zich ook niet uit zichzelf voortplanten.

Het antwoord is ja, als een robot met een analoog (mens achtig) brein denkt, dan moet verstand hebben van biologisch en psychyse processen om de werking te kunnen begrijpen. Nog sterker er zijn diverse Kunstmatige Intelligentie opleidingen, waar deze vakken o.a. deel van uit maken.

Ieder organisme vertoont levensverschijnselen. Er zijn in totaal 7 levensverschijnselen: Voeden Groeien Bewegen Voortplanten Uitscheiden Waarnemen Stofwisseling (ademhalen) We herkennen organismen aan al deze punten. Wanneer ze dit allemaal doen mogen we ze een organisme noemen. Planten vertonen alle levensverschijnselen, dieren vertonen alle levensverschijnselen en zelfs bacteriën vertonen alle levensverschijnselen. Robots kunnen dus nooit een 'levend organisme' zijn. Ze missen meerdere levensverschijnselen (voortplanten, voeden, ademhalen, uitscheiden en groeien). Je zou een aantal levensverschijnselen wel kunnen namaken (uitscheiden) maar echt uitscheiden wordt het nooit.

Bronnen:
http://wiki.omopedia.nl/Levensverschijnsel

Voortplanting is het criterium als je bij de biologie wilt horen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100