Heeft een schildpad een inwendig of een uitwendig skelet?

Bij het ordenen wordt gekeken naar een inwendig of uitwendig skelet. Hoe zit het bij een schildpad? Heeft hij niet beide? En is zijn ruggengraat met het schild vergroeid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, een schildpad heeft ze allebei. Schildpadden hebben een stevig schild, bestaande uit een platte onderzijde, buikschild of plastron genoemd, en een meestal bolle bovenzijde, het rugschild of carapax. Deze twee delen staan in verbinding met een benen brug. Het schild bestaat uit de vergroeide ribben van de schildpad en is verstevigd met hoornplaten die tegen elkaar aan liggen. Een schildpad heeft dus zowel een inwendig als een uitwendig skelet. Bij schildpadden is de vorm en kleur van het schild, en met name de hoornplaten, een belangrijk kenmerk omdat deze bij iedere soort anders zijn.

Bronnen:
http://www.dierenkliniek-willig.com/reptie...

Zijn rugschild is een soort "eeltlaag" zal ik maar zeggen. Het is een hoornlaag en die hoort niet tot het skelet.

Om te beginnen kun je het schild indelen in 2 stukken. Het carapax, dat is de bovenkant. En het Plastron, dat is de onderkant. De onderkant (plastron) zit niet vast aan het skelet en bestaat uit platen van keratine. De bovenkant (carapax) zit wel vast aan het skelet. Eigenlijk bestaat het carapax uit vergroeide ribben, met daar tussen vertebrale platen. Toch kun je niet zeggen dat de ribben buiten het lichaam zitten, aangezien er nog een aantal lagen keratine op zit. Doordat bot levend weefsel is, hersteld de rug van een schildpad ontzettend snel. Ook lopen er bij de meeste soorten, ontzettend veel bloedvaten door, zodat de warmte dat met het carapax wordt opgevangen, door het lichaam kan worden gepompt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100