Zou je huisstofmijt kunnen zien als er een heleboel bij elkaar zitten?

Ik las laatst dat huisstofmijt een soort klein spinnetjes is, dat net niet zichtbaar is voor het blote oog. Stel er zitten een heleboel op één plek (wat voor mij het geval leek), zou je ze dan kunnen zien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kleinste object dat je met het blote oog nog kan zien is ca. 0,1 mm (zie 1e bron, helaas in het Engels), dat is ongeveer even groot als de punt van een heel scherp potlood. Een huisstofmijt is ongeveer 0,3 mm groot (zie 2e bron), dus als je goed kijkt, dan zou je één van die beestjes tóch meteen kunnen zien. Maar dat is uiteraard afhankelijk van hoe goed je ogen zijn! De prachtige foto die je ziet is gemaakt met een elektronen microscoop met een enorme vergroting, en als je goed kijkt, zie je rechtsonder de schaal. Toegevoegd na 2 minuten: Het schaalstreepje in de foto is 50 µm lang (oftewel 0,05 mm) Dat betekent dat 2 van die streepjes naast elkaar zou je nog nét kunnen zien als een minuscuul puntje.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huisstofmijt
http://www.mhhe.com/biosci/ap/saladin/humb...

Volgens de natuurkundige principes van massa en lichtreflectie gecombineerd met de biologische kennis van het menselijk oog (en specifiek het opvangen van een bepaalde hoeveelheid licht) zou ik van wel moeten concluderen. Hoeveel er zo ongeveer hiervoor nodig zijn kan ik niet vaststellen, maar tientallen duizendEN lijkt mij aannemelijk.

De huisstofmijt is gewoon met het blote oog te zien. Er loopt er af en toe wel eens een over mijn bureau. "Stel er zitten er een heleboel op één plek", ja zelfs atomen zie je als er een heleboel op één plek zitten.

Ja je kan ze zien. Je kan het ook zo bekijken. Als je naar beneden kijkt zie je niet in 1 keer een mier. Maar als het er een stuk of 40 zijn, zie je ze wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100