Als je weet hoe een regenboog ontstaat, snap je dit ook. Normaal gaat het licht van de zon (wat uit allerlei kleuren bestaat) in één rechte lijn naar je oog, dat zie je dan als wit. Maar toch wordt er een klein beetje licht afgebogen, je zegt dat het wordt "verstrooid". Om de aarde zit namelijk een dampkring met stofjes die sommige kleuren licht meer afbuigen dan andere kleuren. Blauw wordt als eerste afgebogen. Daarom zie je meestal een blauwe hemel. Maar nu de zonsondergang. Als de zon laag aan de hemel staat, moet het licht door een veel dikkere laag van de dampkring heen. Daardoor wordt er nog meer licht verstrooid, niet alleen blauw, maar ook allerlei andere kleuren. De enige kleur die door die dikke laag heenkan, is rood. Daarom is de zonsondergang rood.
Toegevoegd na 1 uur:
Een mooie aanvulling van goldenten.
@ goldenten, dank hiervoor :-)
Wel is de hoeveelheid stof in de atmosfeer ook van invloed. Vulkaan uitbarstingen kunnen prachtige zonsop- en ondergangen veroorzaken. Het stof verstrooit het licht nog meer, maar het stof licht ook op , als een beamerscherm.
Het allermooiste effect zie je vaak s’ochtends, dan is er een beetje hoge bewolking dat door het vroege licht van onder ( zonsopkomst) beschenen wordt. De reflectie van de wolken zorgt voor een rose / rode gloed . Die bovendien snel verandert van kleur…
- Bronnen:
-
http://nl.wikibooks.org/wiki/Wikijunior:Na...