Heb je een fotografisch geheugen als je iets kan herinneren van toen je 3 was?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Bij de meeste mensen beginnen hun bewuste herinneringen ergens tussen hun derde en hun vierde, met flarden die ze zich heel goed denken te herinneren. Kijk ook eens bij onderstaande vraag. Als je je van die leeftijd nog heel veel dingen heel gedetailleerd kunt herinneren, ben je wel heel bijzonder.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/vanaf-jaar-...

Dat hoeft niet. De definitie van een fotografisch (of: eidetisch) geheugen is dat je exact beelden, geluiden, en gebeurtenissen opslaat zoals ze zijn voorgevallen. Er bestaat overigens discussie over de vraag of er wel zoiets bestaat als een echt fotografisch geheugen. Een herinnering van toen je drie was, dat heeft bijna iedereen wel. Vaak zijn het flarden, zeker als het gaat om zo'n jonge leeftijd. Als je allerlei gebeurtenissen uit die tijd echt exact kunt oproepen, en als je bijvoorbeeld teksten die je leest direct onthoudt, inclusief de bladspiegel en eventuele plaatjes uit het boek waarin je leest, dan is dat wel uitzonderlijk, en sommigen zouden dat een fotografisch geheugen noemen.

Nee, want er zijn talloze mensen, die specifieke dingen kunnen onthouden op deze leeftijd. Dat is dus niet bijzonder. Ons zoontje kan zich bijvoorbeeld zijn ziekenhuisbezoek en operatie herinneren. Hij was toen 27 maanden oud. Maar dit dus geen fotografisch geheugen. Dit is gewoon een kwestie van zaken kunnen herinneren. Fotografisch geheugen is wanneer je precies kunt herinneren dat je op je 3e jaar een reis maakte en op welke punten je gestopt bent en geparkeerd hebt. En wat je onderweg gegeten hebt. Het gaat dus veel dieper en specifieker dan gewoon herinneren, wat bijna elk geheugen kan.

Een fotografisch geheugen gaat niet over een herinnering maar over een afbeelding of om een omgeving. Dus nee.

Nee. Maar mensen hebben wel vaak een soort van voorkeurszintuig. De een zal dingen gemakkelijk ervaren als hij ze ziet, anderen ervaren het intenser als ze het horen. En heel weinig mensen hebben als voorkeurszintuig de smaak en geur. De term 'fotografisch geheugen' is dus zwaar aangedikt.

voor een mooie definitie van een fotografisch geheugen, zie http://www.goeievraag.nl/vraag/kenmerken-fotografisch-geheugen.293757 Dat je je weinig kan herinneren van voor je kleutertijd, heeft inderdaad te maken met de manier waarop je geheugen dingen opslaat. Als mensen eenmaal gaan praten, en later ook leren lezen, slaan ze steeds meer dingen op met taal. De eerste jaren sla je de meeste dingen op met beeld, geluid en geur. Als jij iets ruikt wat je voor het laatst rook toen je twee was, kun je die herinnering weer terugkrijgen. Vandaar dat als je je iets herinnert van toen je drie was, dat meestal wel met beeld is.

tegenwoordig kunnen ze dit testen. je krijgt een papier voor je neus met cijfer van 1 tm 10. er staan allemaal symbooltjes onder het cijfer bv. 1 2 3 etc : ? % je kijkt er naar, neemt de beelden in je op en dan krijg je een blaadje met alleen maar cijfer, je moet dan zelf invullen welk symbool bij welk cijfer hoort, als je er 8 goed hebt, heb je warschijnlijk een fotografisch geheugen. maar het is niet altijd even makkelijk met een fotografisch geheugen, je vergeet snel(ler) wat er gezegd word. je onthoud nare beelden enz. maar terug op je vraag ik weet natuurlijk niet wat voor een soort herinnering het zijn want als je iets kunt herinneren uit je 3de jaar "bewijst" dat niet dat je een fotografisch geheugen hebt, het kunnen bv ook woorden zijn, of gevoelens. maar wel weet ik, als de herinnering uit beelden bestaat, je een fotografisch geheugen hebt.

Bronnen:
Uit eigen ervaring

Fotografisch Geheugen = Iets tot in detail weten en het tot in extreme detail kunnen beschrijven, of je het nou gisteren gezien hebt, of twee seconden geleden, of jááren terug. Geheugen = iets weten wat je ooit hebt meegemaakt. In jouw voorbeeld je iets herinneren van je toe je nog heel klein was. Je iets herinneren uit je jeugd heeft niks te maken met een fotografisch geheugen, tenzij je tot in detail kan vertellen wat er aan de hand was toen je drie was, dán heb je wel een fotografisch geheugen, maar aangezien veel mensen dat niet hebben, is iets herinneren uit je jeugd alleen een herinnering.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100