Waarom kan men soms ook een deel van een orgaan krijgen bij orgaandonatie?

Ik moet deze vraag beantwoorden voor een verslag van het schoolvak Biologie (aankomende maandag dus ik weet niet zeker of ik mijn vraag wel op tijd heb gesteld hier). Omdat ik deze vraag moet beantwoorden voor een verslag zou ik het fijn vinden als iemand zijn antwoord zou kunnen onderbouwen door middel van info die op een internetsite is gevonden. Ik kan het zelf namelijk niet vinden op internet.

Toegevoegd na 24 minuten:
Ik heb al informatie gezocht op internet maar ik kwam bij deze vraag als enige er nog niet helemaal uit. Ik had al info maar vond het prettig om even de frisse blik van anderen op de situatie te hebben. Ik vraag hier natuurlijk niet of anderen mijn huiswerk willen maken. Zou een beetje onverantwoordelijk zijn voor iemand van 20 jaar ;)
Dus jullie hoeven je niet druk te maken ik vraag alleen om info en andere inzichten en mogelijkheden waar ik mogelijk info zou kunnen vinden.

Toegevoegd na 27 minuten:
Excuses als het overkwam dat ik andere mensen mijn huiswerk wilde laten maken. Bij nader inzien klinkt mijn vraag wel zo. Zo is het in ieder geval niet bedoelt ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat de lever - en uitsluitend de lever - een orgaan is dat nog kan regenereren ; dat wil zeggen, uit een klein stuk kan weer een hele lever groeien. Met één lever kun je dus wel twee - of zelfs drie - mensen redden. De eerste de beste en meest voor de hand liggende link geeft je eigenlijk al voldoende info. Toegevoegd na 58 seconden: Ook kan een levende donor een gedeeltelijke lever doneren. Bij hemzelf en bij de ontvanger van zijn andere halve lever, groeit het orgaan weer keurig aan.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lever

Wat dacht je van huidtranspaltatie? Huid is het grootste orgaan dat we hebben. Meestal wordt de huid van de persoon die 'gerepareerd' moet worden zelf afgeschraapt maar heel soms is er ook huid van donoren nodig. Ook gedeelten van organen zoals lever of beenmerg worden getransplanteerd. Ik kan wel links opgeven voor je, maar door het zelf op te zoeken leer je meer. Ik wildee je dus hiermee wel een hint/aanzet geven, maar niet jouw huiswerk maken.(^-^).

Hartkleppen en bijvoorbeeld lenzen in ogen zijn ook delen van organen die getransplanteerd kunnen worden. In zulke gevallen is het niet nodig het complete orgaan te vervangen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100