Welke vorm(en) van menselijke beschaving kom je naast de mensheid niet in de natuur tegen?

(Dan bedoel ik niet techniek, maar hoe we met elkaar omgaan en dergelijke.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Dieren zoenen elkaar niet drie keer op hun verjaardag.

Roddelen: dieren kunnen niet goed genoeg communiceren om goed te kunnen roddelen. Met roddelen bepalen de mensen wat wiens plaats in de groep is.

Elke vorm van beschaving kom je niet tegen in de natuur, beschaving is menselijk en de natuur gaat zijn eigen gang... En hoe meer ik beschaving lees, hoe vaker ik bijschaving lees en hoe vaker is besef dat het inderdaad als bijschaving beschouwd moet worden... Mensen worden bijgeschaafd, maar nooit beschaafd... De natuur gaat zijn eigen gang nog altijd, binnen de beperkingen die de mens meer en meer oplegt...

Zelfdestructie! Mensen verzieken de aarde met uitlaatgassen, ontginningen, ontbossing etc. De mensheid sloopt de wereld moedwillig. Dit is niet echt een trekje waar dieren last van hebben, anders dan een tak afbreken en hier en daar een boom ontwortelen.

Op een toilet zitten om je behoefte te doen... (behalve één maffe olifant)

Wat voor gedrag je ook bedenkt, uiteindelijk is al ons gedrag, net als in de rest van de natuur, terug te voeren op onze natuurdriften: overleven en voortplanten. En dat gedrag vertoont ieder organisme. Volgens mij is daarom al ons gedrag ook ergens in de natuur terug te vinden, mits je het gedrag terugvoert naar de essentie.

(alle vormen van) etiquette. Het eten met mes en vork. Leugentjes om bestwil. gezelschapsspelletjes spelen. Vieren van verjaardagen. enz. enz.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100