Klopt het dat slangen vroeger pootjes hadden?

Toegevoegd na 30 seconden:
Is daar ook bewijs van?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat klopt! Pythons behoren tot de oudste soorten slangen (samen met boa's en anaconda's), en ze hebben nog restanten van weg-geëvolueerde achterpoten. Deze bevinden zich naast de cloaca (geslachtsopening) en zijn zichtbaar als een soort nageltjes. Als je de röntgenfoto van een python bekijkt zul je zien dat er in het lichaam nog enkele pootsegmenten aanwezig zijn. Die "pootjes" hebben uiteraard geen functie meer bij de voortbeweging, maar worden (door het mannetje) gebruikt bij de paring om het vrouwtjes te stimuleren.

Bronnen:
http://www.worldwidebase.com/reptielenbase...

Ja. Vele grote slangen, zoals boa’s en pythons, hebben kleine poten onder de huid in de buurt van de anusspleet. In feite gaat het om restjes van poten en bekkenbeenderen. Alle slangen stammen immers van hagedissen af en zijn geëvolueerd tot reptielen zonder poten. De poten worden niet meer gebruikt om te lopen, maar de mannetjes gebruiken ze wel nog om zich tijdens het paren aan het vrouwtje vast te hechten. Toegevoegd na 1 minuut: http://dier-en-natuur.infonu.nl/reptielen/17184-dierenweetjes-slangen.html

Er zijn ook zeer veel hagedissen die geen pootjes meer hebben of nauwelijks pootjes. Skinks, hazelwormen, scheltopusiks. Vooral skinks hebben soms belachelijk kleine pootjes die geen functie meer hebben. Andere skinks hebben normaal geproportioneerde poten. Het verliezen van poten bij hagedissen is dus eerder regel dan uitzondering. De slangen stammen af van varaanachtige hagedissen, die met de slangen de lange gesplitste tong delen. Varanen zelf lopen echter bijzonder snel met hun krachtige poten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100