indien beide ouder bloedgroep o hebben, kan hun kind dan bloedgroep a+ hebben? A.U.B. een duidelijke antwoord...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, als ik zo op internet rondkijk zijn bloedgroepen erfelijk. Als beide ouders de bloedgroep O hebben, dan zal het kind ook O krijgen. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedgroep#Het_AB0-bloedgroepensysteem Toegevoegd na 39 seconden: en nog een link: http://erfelijkheid.nl/node/565

Nee, bloedgroep 0 betekent werkelijk nul. Rh+ betekent de aanwezigheid van een rhesusfactor. Bloedgroep A is de code voor de aanwezigheid van bepaalde eiwit-suikercombinaties op rode bloedcellen. Als beide ouders deze bloedgroep niet hebben kan hij niet spontaan in het kind ontstaan. Hetzelfde geldt voor de rhesusfactor.

Dat kan omdat beide ouders als recessief gen A+ kunnen hebben. Je krijgt altijd de genen van beide ouders en die hebben het weer van hun ouders gekregen. Dus heb je per eigenschap 2 genen. Meestal is één gentype dominant en de andere recessief (= onderdanig). Met ogen bijvoorbeeld is bruin dominant boven blauw. Dus als je bruin/blauw hebt, zal je bruine ogen hebben. Ook bruin/bruin heeft bruine ogen. Krijgen nu twee mensen met beiden bruin/blauw kinderen dan geven ze één van hun beide genen door. Dan kunnen ze krijgen bruin/bruin, bruin/blauw en blauw/blauw en in het laatste geval heeft het kind dan blauwe ogen bij bruinogige ouders. En bij bloedgroepen werkt het vergelijkbaar.

nee, als beide ouders o hebben (genotype ii, dus homozygoot recessief) heeft het kind ook o. positieve rhesusfactor kan wel, maar niet als jullie beide rhesus negatief zijn(genotype rr, ook homozygoot recessief)

Bronnen:
Biologieboek

Bloedgroep 0 (ja spreek uit als NUL) betekent eigenlijk: GEEN bloedgroep. Dat heeft betrekking op de antigenen die op de bloedcellen zitten. Bij NUL (0) zijn deze niet aanwezig. Wanneer iemand NUL heeft, houdt dat dus in dat hij of zij homozygoot de recessieve genen heeft, dus NUL op het ene chromosoom en NUL op het andere. Was er ook maar op 1 chromosoom een ander gen, dan was deze tot expressie gekomen omdat NUL nu eenmaal recessief is en de bloedgroep-genen allemaal even sterk zijn. Dus als iemand op het ene chromosoom A en het andere B heeft dan is zijn bloedgroep AB, maar is het ene B en het andere NUL dan is het B. Wat de rhesus-factor betreft: dat is ook afhankelijk van de ouders en of ze homozygoot zijn. Als beide ouders negatief hebben, dan kan het kind nooit positief worden. Wanneer echter beide ouders positief zijn kan het zijn dat ze heterozygoot zijn en is het nog maar de vraag of het kind dan ook positief wordt. Mensen hebben overigens nog een massa meer bloedgroepen dan alleen AB0 en rhesus-factor, maar deze zijn wel de belangrijkste en daardoor bekendste. Je snapt dan ook wel dat iemand die bloedgroep NUL heeft en rhesus negatief is de ideale donor is. Mensen die 'verkeerd' bloed ontvangen gaan anti-lichamen aanmaken tegen dat 'vreemde' bloed en kunnen daar uiteindelijk weer een bloedtransfusie voor nodig hebben...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100