Heeft Nederland eigen fabeldieren?

Bijvoorbeeld de Yeti in de Himalaya, Bigfoot in de USA, Loch Ness Monster in Schotland. Heeft Nederland zoiets wezen? (Sorry voor het slechte Nederlands, ik kom uit niet here.)

Toegevoegd na 2 uur:
Werkelijk, Ik spreek over cryptozoölogie ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Cryptozo%C3%B6logie ) . Bijvoorbeeld, ik kom uit Hongarije, wij ook hebben een fabeldier gelijk met Yeti, dichtbij het Mátra-gebergte. Ik vraag over zoiets wezen. Ik ben nieuwsgierig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, echt fabeldieren hebben we niet. maar we hebben wel de "witte wieven", en Brammert en Ellert de reuzen. Als je het leuk vindt, moet je maar eens boeken lezen met nederlandse sagen en legendes. Daar komen veel va dit soort figuren in voor. en dat soort verhalen is via google ook wel te vinden

Bronnen:
http://www.meteo-maarssen.nl/sage_004.html

Ja, er zijn wel Nederlandse fabels, maar die zijn niet zo bekend als veel buitenlandse. Kijk maar eens hier: http://www.beleven.org/verhalen/lijsten/soorten.php?soort=Fabel En een echt fabeldier van naam is natuurlijk Reintje de vos. http://www.fabeltjesweb.nl/oerfabel/fabelnl.html Van den Vos Reynaerde (tegenwoordig ook wel Reinaart de vos, Reinaert de vos of Over de vos Reinaert) is een episch dierdicht dat geldt als een hoogtepunt in de Nederlandse middeleeuwse literatuur. http://nl.wikipedia.org/wiki/Van_den_vos_Reynaerde

Wij hebben Reintje de vos en bruintje beer. Fabeldieren die in de 13de eeuw werden beschreven in een boek. Het heet 'van den vos Reinaerde'. Het gaat over de slimme vos die in de volksmond bekend staat als Reintje, die zelfs Bruun de Beer (bruintje beer genoemd) te slim af was door zijn schurkenstreken. Ook hebben we de 'witte wieven',die volgens de overlevering in de neolithische hunebedden en in de heuveltjes en terpen woonden en 's nachts tevoorschijn kwamen als zwevende wit- of vuilwit geklede vrouwenfiguren. Ze worden in de verhalen gezien als de geesten van heksen of andere vrouwen die kwaad hadden gedaan. In werkelijkheid waren het vaak nevelslierten, maar hé, de meeste volksverhalen zijn overleverde verhalen die vaak ergens ontstaan zijn en van generatie op generatie doorverteld omdat ze zo spannend of leuk waren. Fabeldieren zijn meestal ontsproten uit het brein van een fantasierijk verteller.

Jij noemt een aantal wereldberoemde fabeldieren ! Nederland is geen land, dat een rijke historie aan fabeldieren kent. De bekendste Nederlandse dieren, die raakvlak met dit specifieke gebied hebben, zijn een beer, een draak en een vos. Namelijk Bruintje de Beer, de draak uit Sint Joris en natuurlijk Reinaert de Vos. De Reinaert is echter een epos. Een officieel fabeldier is trouwens de Paashaas. In de Achterhoek kent men de fabel rond het glujend peerd (gloeiend paard). Dit is een lokale fabel, die eigenlijk niet in de rest van Nederland bekend is. Wij kennen geen Nederlandse fabels met een eenhoorn in de hoofdrol. Wel heeft de Noord-Friese gemeente Menaldumadeel een prachtig eenhoorn in haar wapen opgenomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100