Is de energie die nodig is om te vliegen bij een fruitvliegje en een adelaar in verhouding gelijk?

Of is het fruitvliegje in het voordeel omdat de lucht voor hem dikker is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een mier kan gemakkelijker lopen dan een olifant. Je zou zeggen dat gewoon het verschil in afmeting voldoende reden daarvoor is, omdat de mier veel kleiner is. Maar stel je nou voor dat je de mier zou kunnen vergroten tot de afmeting van een olifant, dan zouden zijn poten niet sterk genoeg zijn om hem op te tillen. Dat komt omdat het gewicht wordt bepaald door het volume van het beest, en dat volume is lengte x breedte x hoogte. Stel je voor dat die mier 4 mm lang is, en je wilt hem zo groot maken als een olifant, dan moet die mier dus 1000 keer zo groot worden, dat is 1000 x 1000 x 1000 keer zo zwaar. Maar die poten worden maar 1000 keer zo dik, dus die komen erg te kort. Datzelfde heb je ook met de vergelijking tussen het vuurvliegje en de adelaar. De adelaar kan heel goed vliegen, maar heeft in verhouding veel meer energie nodig om zo ver omhoog te vliegen. Het fruitvliegje kan, omdat die veel kleiner is, ook in verhouding met minder energie toe. Daar staat wel tegenover dat de adelaar een veel efficientere vliegtechniek heeft ontwikkeld, gebruikmakend van thermiek en zo. Die eigenschap is voor het fruitvliegje nooit van belang geweest, die heeft dat niet nodig om te overleven.

De lucht is even 'dik' voor beide beesten. Maar er is een aanzienlijk verschil tussen de twee. De fruitvlieg weegt een fractie van een milligram. Een een volwassen adelaar een kilo of zes. Er is veel meer energie nodig om te vliegen als je zwaarder bent, maar die energie is dan ook voorhanden in een groter beest.

Nee dat is het niet... Dit zijn schaaleffecten... Een muis die van een kerktoren afvalt, loopt meteen door... Een kleine kat kan het goed overleven of misschien iets breken... Een grote kat breekt wat... Een grote hond overleeft het niet... En een olifant spat uit elkaar... Dat zijn schaaleffecten... Lucht op kleine schaal is als stroop zo dik... Een fruitvliegje is heel anders gevleugeld dan een adelaar... De lucht is veel stroperig voor het fruitvliegje en hoeft relatief veel minder arbeid te leveren om te kunnen vliegen... Een kleine spin bijvoorbeeld heeft een heel kunstig vervoerssysteem over de aarde... Als de lucht de goede richting opstaat en hij wil weg, dan schiet hij een draad op en die vangt de wind en door de turbulentie die dat maakt wordt hij opgepikt door de wind en vliegt ervan door.. Wil hij weer stoppen dan haalt hij zijn eigen lijn weer in en valt uit de lucht op de nieuwe plaats van bestemming, kilometers verder weg misschien wel... Dat moet jij eens proberen met een waslijn, lukt je nooit... Dat zijn schaaleffecten, naar mijn mening de meest wonderlijke wetenschap die er is...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100