Sterft bloedgroep 0 uiteindelijk uit, aangezien deze recessief is?

Zullen er in de toekomst nog mensen zijn met bloedgroep 0? In mijn optiek niet, maar ik kan er niets wetenschappelijks over vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dezelfde vraag elders hier op de site ging over een andere recessieve eigenschap: blauwe ogen. Het antwoord was: Nee. Dat een gen recessief is betekend niet dat het gen aan onderdukking leidt en langzaam uitgefilterd wordt. Het heeft een kleinere kans om tot uitdrukking te komen. En daarom zullen er minder mensen zijn die blauwe ogen hebben (immers, er moet 2 keer een gen ‘blauw zijn). Maar het recessvie gen blijft gewoon in de populatie. En daarom zullen er -tot er selectie tegen het blauwogen gen plaats vind- gewoon altijd kinderen geboren blijven worden met blauwe ogen. Sterker nog: Alles wat zeldzaam is, is geliefd. Dus kan je verwachten dat mannen en vrouwen met helderblauwe ogen in de toekomst een groetere kans hebben om te paren, en daarmee zal het relatieve aandeel van blauw in de populatie toenemen. (Wederom: Vooral als recessief gen tegen een dominant bruin,en dus bruin ogige mensen opleveren. Echter, ook hier geld weer: Als je BrBl (Bruine ogen) * BrBl (Buine ogen) doet, heb je 1/4 kans op BlBl => Blauwe ogen

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/enkele-eeuw...

Nee, er zal altijd een bloedgroep 0 blijven bestaan, het betekent alleen maar dat er niet stof A op de celmembraan zit en ook niet stof B. Daarom wordt het bloedgroep 0 genoemd. Recessieve eigenschappen zijn heel moeilijk uit te kruisen, want hoe zeldzamer ze worden hoe kleiner de kans dat ze tot uitdrukking komen. Meestal wordt voor een recessieve eigenschap bedoeld dat er een wat belangrijkere stof niet wordt gevormd, zoal kleurstoffen in je huid, bepaalde enzymen of groeifactoren en daardoor kunnen bij dubbel recessief vaak problemen komen. De bloedgroep-glycoproteinen zijn dacht ik niet bijzonder nuttig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100