Wat is basolateraal?

Ik ben een verslag aan het maken over o.a. het effect van stress op het geheugen. In verschillende bronnen kwam ik dit woord tegen in combinatie met de amygdalae.
Zou iemand mij kunnen uitleggen wat hiermee bedoeld wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij gepolariseerde cellen wordt er verwezen naar verschillende celmembranen met verschillende functies: De apicale en de basolaterale kant. De cel 'sorteert' dan de stoffen voor de respectievelijke membranen via een complexe verzameling van intercellulaire machinerieën.

Drie gebieden in de hersenen zijn betrokken bij angst: de amygdala, de mediale prefrontale cortex en de hippocampus. Met name de amygdala speelt een centrale rol bij het ontstaan (de vreesconditionering) en de vermindering (het “afleren”) van angst.De amygdala bestaat uit twee delen: - de basolaterale amygdala, die informatie ontvangt over de geconditioneerde- en ongeconditioneerde stimulus. - en de centrale nucleus, die informatie krijgt die eerder door de basolaterale amygdala is verwerkt. Lateraal betekent: aan de zijkant/buitenkant. Baso komt van basaal: aan de basis liggend. Basolateraal is dus wat zich aan de zijkant van de basis bevindt.

Bronnen:
http://www.paniekaanval.nl/forum/viewtopic...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100