Als ik zenuwachtig ben moet ik vaak naar de wc om mijn darmen te legen. Wat is het biologische nut daarachter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

vermoedelijk zodat je als je moet vluchten (als je zenuwachtig bent denkt je lichaam dat dat een reeele mogelijkheid is) je lichter en dus sneller bent; alle beetjes helpen. bovendien is de kans op aandrang tijdens je vlucht zo kleiner. je ziet het ook bij meeuwen en reigers die nerveus zijn, alleen lozen die door te braken.

Doordat je zenuwachtig bent, gaat je hart sneller kloppen en maak je bepaalde stoffen aan. Sommige gaan hierdoor transpireren, andere moeten vaker naar de wc.

Als je de Quest scheurkalender had gehad had je 2 dagen geleden het antwoord gevonden ;) Knedende bewegingen van je darmen zorgen ervoor dat het voedsel richting je anus wordt geduwd. Hoe snel je darmen kneden is afhankelijk van de input van zenuwen en hormonen. Als je zenuwachtig bent raakt die input van slag. Tijdens nervositeit maakt je lichaam stoffen aan die je in staat stellen om bijv te vechten of hard weg te lopen, de bijwerking van die stoffen is dat ze op je darmen gaan werken. Die gaan daardoor te snel kneden of ze houden juist op. In het eerste geval heb je last van verstopping en in het tweede diarree of vaker naar de wc moeten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100