Hoe weet een vogel hoe die zijn nest moet bouwen?

Dat kan hij niet van zijn ouders hebben geleerd, want het nest waarin hij geboren wordt is al af voor hij het licht ziet. En het lijkt me niet dat je zomaar kunt veronderstellen dat het in de opvoeding zit. Ik denk dus dat het aangeboren kennis is ...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een goed bewijs voor het feit dat het nestbouwgedrag aangeboren is is geleverd in onderzoek naar agapornissen. Als je een soort kruist die nestmateriaal in de bek meeneemt met een soort die het materiaal tussen de veren stopt alvorens weg te vliegen dan vertonen de nakomelingen een heel vreemd gedrag en lijkt het of ze de kluts kwijt zijn. Het is ook mogelijk om de stamboom van agapornissen vast te stellen aan de hand van nestbouwgedrag. Als je er meer van wilt weten kun je googlen op Dilger , Agapornis. De meest bekende publicatie is die in de Scientific American in januari 1962. Later is die nog verschenen in een soort special met meest baanbrekende artikelen, die ik toevallig een keer in de ramsj heb gevonden.

De grondslag voor dit gedrag zal hoogstwaarschijnlijk inderdaad in de DNA liggen, maar er word gezegd dat, met de jaren, een vrouwtje (of mannetje) steeds beter word in de nesten bouwen, waardoor het ook als geleerd gedrag word gezien. Toegevoegd na 2 minuten: Wat ik er wel nog bij wil zeggen, er zijn zoveel vogel soorten, ik denk dat er ongetwijfeld soorten zijn waarbij het volledig aangeboren kennis is, en bij een ander soort volledig geleerd, en bij andere weer een mengeling van beide :) Mocht je nog meer willen weten en ooit bij een bieb zijn, ik heb gehoord dat de boek: Bird Nests and Construction Behaviour geschreven door Mike Hansell erg interessant is.

Bronnen:
http://www.redorbit.com/news/science/11123...

Dat zal instinct zijn, net zoals de weg weten naar het zuiden. Ze voelen het aan, ze weten het vanuit hun natuur. Het zijn oerdriften en leiden tot overleving van de soort.

ja dat klopt vogels zijn met die kennis geboren. Een mens kan pas architect worden na zich geduldig en vastberaden te hebben ingespannen. Maar de vogels – die bekend staan als de bekwaamste wezens op vlak van nesten bouwen – hoeven niet zo lange tijd inspanningen te leveren om nesten te kunnen vervaardigen. Want alle soorten vogels worden geboren met de kennis van de soortspecifieke technieken om nesten te maken en construeren heel hun leven lang deze feilloze structuren. Om nesten te bouwen, graven de vogels grond af, boetseren ze modder of leggen ze takken op elkaar en bouwen ze met grote zorg sterke muren. kijk op de site om alles te weten te komen over nesten van vogels. http://us3.harunyahya.com/Detail/T/EDCRFV/productId/30420/VOGELS_WORDEN_GEBOREN_MET_KENNIS_VAN_ARCHITECTUUR

Nieuw onderzoek wijst erop dat ‘nestje bouwen’ deel uitmaakt van het curriculum van vogels: het is namelijk geen instinctieve aangelegenheid. Wetenschappers bestudeerden de maskerwever: een vogeltje dat hele mooie en complexe nestjes maakt. En de studie levert opvallende resultaten op. Techniek Er bleken namelijk grote verschillen te zitten tussen de nesten die verschillende vogels maakten. De ene vogel bouwde bijvoorbeeld van links naar rechts, terwijl de ander het net andersom deed. Ook lieten jonge vogeltjes nog wel eens wat materiaal vallen. Maar wanneer de vogels ouder werden, gebeurde dat steeds minder vaak. WIST U DAT… …slakken een ritje door de darmen van een vogel kunnen overleven? Bewijs Voor onderzoeker Patrick Walsh is dat het bewijs dat nestjes bouwen een leerproces is en niet zozeer een vaardigheid die de dieren dankzij hun instinct direct goed onder de knie hebben. “Als vogels hun nesten volgens een genetisch sjabloom bouwden dan zou je verwachten dat alle vogels elke keer hun nesten op dezelfde manier zouden bouwen,” legt hij uit. “Maar dat is niet het geval.” Blijkbaar is ervaring bij het bouwen van een nest heel erg belangrijk, zo concluderen de onderzoekers in het blad Behavioural Processes. “Zelfs voor vogels geldt: oefening baart kunst.”...

Uitermate boeiend onderwerp. Lang geleden heb ik een studie gedaan naar het bouwen van nesten bij de reigers. De hele lichaamsbouw van een reiger is ingesteld om langs en door, ondiep water te lopen, maar het is geen watervogel, maar ook geen weide vogel, geen bosvogel enz. Maar zijn nest maakt hij boven in de toppen van hoge bomen en het liefst met veel andere reigers bij elkaar. Maar hoe goed de reiger ook door ondiep water kan lopen, zo volkomen stuntelig verplaatst hij zich door de boomtoppen. Maar gaat hij daar een nest maken, is het helemaal lachen geblazen, de meeste takken vallen, vooral in het begin, naar beneden. En de reiger " weet" welke takken dood zijn aan de boom, hij kan alleen dode takken afbreken voor zijn nest. De takken moeten een bepaalde lengte hebben, ook dat "weet" hij. De takken moeten volgens een bepaald systeem gerangschikt worden, hij steekt ze tussen de anderen in, ze worden bijna gevlochten. Hij " weet" hoe breed en diep het nest moet worden en vooral de plaats in de top van de boom, zonder dat het nest er uit waait. Veel kennis is aangeboren, pure informatie, ontstaan tijdens de evolutie. Doorgegeven door de genen en bijgeleerd door de ervaringen van hem en de andere in zijn omgeving. En zeer waarschijnlijk worden nieuwe ervaringen weer via zijn genen, doorgegeven aan de volgende generatie. Want de evolutie gaat als maar door.

aangeboren instinct idd. net zoals een vogel weet wat het wel en niet moet eten, en waneer het tijd is om bv naar zuiden te trekken. ook zullen de hormoontjes een enorme invloed hebben waardoor het dier niet in de periode van schaars voedsel en teveel warmte/kou voor het nageslacht zal zorgen. kortom, samen met het instinkt en de hormonen weet een vogel dat de meest gunstige periode is aangebroken om voorbereidingen te treffen voor het nageslacht. (overigens lijkt het alsof duiven hier niet zo heel behendig in zijn en het ingebouwde bouwplan niet zo hebben meegekregen) ;-)

Bij een levend wezen zitten er sommige dingen al in de genen bijvoorbeeld hoe het seks moet bedrijven, of hoe het moet lopen, zwemmen of vliegen. Bij een vogel is dat ook bij een nest bouwen want dat is een zeer noodzakelijk onderdeel van het leven van een vogel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100