kunnen ze een lichaam na overlijden niet beter behouden blijven?

ik kon niet echt dezelfde vraag vinden, maar dit is waarom ik hem stel. Mijn opa is donderdag overleden en vandaag zag ik hem, hij leek echter helemaal niet meer, hoe kan dit nou precies, want ze doen toch allemaal dingen met zo een lichaam, of niet? zijn daar dan geen snufjes voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

allereerst gecondoleerd. er zijn manieren om iemand zo min mogelijk te laten veranderen maar het is niet tegen te gaan. (tenzij je gaat balsemen, en andere dingen gaat doen die in nederland niet mogen) hier is het wassen, koelen, event haar knippen (kleuren kan zelfs) make up (ook bij mannen) nagels knippen, zorgen dat de ogen en mond dicht zijn (zijn ook weer truckjes voor maar zal je die besparen) en netjes aankleden. zonder bloedcirculatie is de huid bleker, en omdat door een slechte bloedcirculatie bloed kan 'blijven staan' in de lager gelegen plaatsen kunnen er lijkvlekken ontstaan. ook kan er voor het overleiden bloedstolling onstaan (vlak onder de huid zijn deze zichbaar) doordat bloed niet meer rondgepompt word zullen als eerste haarvaatjes stilgelegd worden (vaak zijn dit de zichbare vaatjes die zorgen voor een tint in het gezicht) bovendien en gebeurd en zal bloed bezinken waardoor bloedplasma uit de vaten kan ontsnappen. ook kunnen micro organismen uit de darmen in het hele lichaam komen waardoor bepaalde processen na het overlijden bijzonder snel kunnen verlopen. het vochtbalans veranderd ook (vingers worden bv dunner zodat men de pezen beter kan zien in de handen b.v.) spierspanning valt weg dus een gezicht heeft altijd een andere uitdrukking. zou je dus iemand zo min mogelijk willen laten veranderen na het intreden na de dood moet je echt hele lugubere dingen moeten uithalen, maar dan nog zal iemand anders zijn vanwege de spierspanning die wegvalt) wat je zegt herken ik want mijn vader leek wel op mijn vader maar toch ook weet niet. en het maakte wel degelijk een verschil of ik naar hem keek een paar uur naar zijn door, of een paar dagen. kortom, het is een natuurlijk proces en gevolg dat iemand veranderd, maar daarom wordt het uiteraard niet makkelijker voor de nabestaanden. ik wens jou en je familie sterkte met het verlies, en hoop dat je je meer focust op de mooie herinneringen van je opa dan dit soort (onsmakelijke) processen.

Ze doen niet meer dan iemand wassen en bij mannen scheren. Vrouwen worden eventueel opgemaakt en er wordt gezorgt dat iemand er netjes uitziet Iemand die overleden is heeft een vreemde kleur omdat er geen bloed meer rondgepompt wordt, ook kan de hele gezichtsuitdrukking veranderen. Gecondoleerd met het verlies van je opa.

alle spieren ontspannen waardoor de gezichtsuitdrukking anders is dan je gewend bent. het gebrek aan bloed zorgt dat de kleur niet meer optimaal is. als er sprake is van een ernstige ziekte waarbij iemand veel gewicht verliest en/of veel zware medicijnen krijgt verandert zijn uiterlijk daar ook door. (dat valt iets minder op zolang iemand nog in leven is)

Het feit dat je opa niet meer 'lijkt', heeft te maken met het feit dat de ziel uit het lichaam is verdwenen. Wat je ziet, is een leeg omhulsel. Ik vind het zelf altijd weer onvoorstelbaar om te zien hoe duidelijk te zien is, dat degene die in dat lijf woonde, weg is. Daarnaast spelen natuurlijk allerlei zaken mee zoals al beschreven is in de andere antwoorden.

Na het overlijden is de bloeddruk weggevallen en daardoor lijken de nagels langer omdat de vingertoppen slinken (waardoor mensen denken dat de nagels nog gegroeid zijn), maar ook wangen en lippen worden dunner. Lijkverzorgers kunnen dit invallen opvangen door de ruimte er achter op te vullen, maar omdat ze niet weten hoe de levende er uit heeft gezien kan dit wel eens iets te veel van het goede zijn. Ik heb dat zelf met een broer meegemaakt en zo blijft een onwerkelijk beeld bij je achter. Heel naar; ik wil daardoor geen dode meer zien opdat het beeld van de overledene niet wordt aangetast. Gecondoleerd en bekijk maar gauw een foto van hoe hij er volgens jou echt uit zag.

Dit is een goeie vraag ! Als mensen overlijden in bed dan gaat het wel en dan zie nog niet zoveel veranderingen . Maar als de overledene in de kist ligt dan treed er een grote verandering op . Dit heeft ermee te maken dat de overledene in bed zijn hoofd op een kussen ligt en dan ligt het hoofd iets hoger . Wordt die persoon in de kist gelegd en dan ligt het hoofd bijna plat en dan gaat de mond ook open . En ik weet ook niet wat zij eraan doen om die mond gesloten te houden maar daardoor treed er die verandering op van het gezicht .

Als een oud mens overlijdt, iemand bij wie de veerkracht al uit de huid is verdwenen (dus soms ook bij heel jonge mensen), dan gebeurd het volgende: Het hart stopt, bloed wordt niet meer rondgepompt en bloed loopt naar het laagste punt in het lichaam. Alle andere lichaamsvocht ook. Hierdoor lopen huid, spieren alle weefsels leeg en wordt alles platter en strakker door de zwaartekracht. Door het sterven stopt alle hersenactiviteit die spieren op spanning houdt ook. Dus de spieren ontspannen. Die worden vervolgens ook aan de zwaartekracht onderhevig. Je ziet niet wat er allemaal aan de laagste kant van het lichaam gebeurd. Dat is wat een begrafenis ondernemer doet; dat deel van het sterven van een lichaam verbergen. Als je daar zou mogen kijken dan zie je daar huid hangen, grote bloeduitstortingen, en vocht dat het lichaam verlaten heeft, door de huid heen. Bij jonge mensen is het verschil in het gezicht, wanneer ze gestorven zijn, veel minder groot dan bij oud uitziende mensen. Toegevoegd na 9 minuten: Soms is zo'n bloeduitstorting toch zichtbaar. Er wordt dan wat make-up op gedaan. Het te strak klemmen van de kaken wordt vaak met een soort rubber op gevangen, waardoor iemand die opgebaard is niet zo'n verbeten gezicht heeft. Het openvallen van de mond kan opgevangen worden door aan de binnenkant de lippen op elkaar te naaien (gruwelijke oplossing vind ik zelf, maar in andere culturen is dat heel normaal), of door een soort steuntje onder de kin te zetten. Tussen kin en sleutelbeen. Van zichzelf wordt een gezicht heel bleek, in eerste instantie. Dat vangen de uitvaartverzorgers op met wat make-up. Maar je hebt vast wel eens bedorven vlees gezien; dat kleurt op een gegeven moment donker. Dat doet het lichaam van een overleden persoon ook. En ook dat wordt onopvallend gemaakt met make-up. Maar; over alle ingrepen hebben de meest naaste familieleden het laatste woord. Als zij niet willen dat make-up wordt aangebracht, of dat kaken op elkaar genaaid worden, dan gebeurd dat ook niet. Wat uitvaartverzorgers doen om te zorgen dat het rotten van het lichaam niet te snel gaat, en de geur ondraaglijk wordt voor nabestaanden, is het lichaam op een koelplaat leggen. Daardoor bevriest het hele lichaam langzaam maar zeker, en stoppen de veranderingen zo veel mogelijk.

Allereerst geconsoleerd Mijn schoonmoeder Is zondag jongstleden overleden en ik ben iemand die niet van overleden mensen houdt, echter dit keer kon ik er gewoon bijstaan zonder dat ik me ongemakkelijk voelde. Ik had voorheen altijd dat ik vond dat een lichaam er als een wassen pop uitzag. Nu hoorde ik dat veel lichamen de hele tijd in de koeling liggen en alleen op tijden van (bezoek) opgebaard worden. Dan word zo'n lichaam warm en begint te zweten. Vandaar dat wassen uiterlijk. Mijn schoonmoeder lag in een 24uurs kamer zoals dat heet, dan ligt ze 24 uur per dag opgebaard met constante koeling van het lichaam. Daardoor blijft het lichaam eruit zien alsof ze gewoon ligt te slapen. Alleen met wat minder kleur. Dit komt overigens omdat het bloed niet meer rondpompt. ik hoop dat je wat aan dut antwoord hebt. Veel Sterkte met het verlies.

Vanaf vorig jaar is het mogelijk een overledene te laten balsemen. Vroeger was dit alleen mogelijk bij leden van het koninklijk huis. Vorig jaar is mijn moeder overleden en wij hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Daarom kon mijn moeder in de zomer zonder koeling op haar kamer blijven liggen. En was het net of ze sliep de kleur blijft namelijk langer behouden. Het kostenplaatje viel wel mee ongeveer 500 euro. Wij hebben er al thans geen spijt van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100