Las dat de gemiddelde levensverwachting in 1840 omsteeks 40/45 jaar was . In 2000 gestegen tot 80/85 j. Weten we hoe oud men werd in b.v het jaar 0?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In deze inaugurele rede kun je lezen dat sinds 1840 de gemiddelde levensverwachting stijgt met 3 maanden per jaar. http://www.hne.wur.nl/NR/rdonlyres/E041D51E-8C90-4DB1-BEFA-944E559C3B3B/83434/deel_inaugurele_rede1.pdf Als je het zelf even uitrekent, dan klopt de levensverwachting voor 1840 = 40/45 jaar heel aardig. We weten niet hoe oud men werd in het jaar 0, en de tijd daarvoor. Net zoals we niet weten hoe het klimaat er precies uitzag, 2000 of 5000 jaar geleden. Want pas sinds +/- 1900 worden zaken als temperatuur en neerslag goed bijgehouden. Maar de geleerden hebben andere mogelijkheden om dat te onderzoeken. Oude geschriften, opgravingen, skeletonderzoek, en zelfs historische afbeeldingen, kunnen, als je al die gegevens combineert, leiden tot een acceptabele schatting. Als je zelf wat googelt, dan kom je er al snel achter dat er meerdere bronnen zijn, dat in de Steentijd de levensverwachting 19 jaar was, Romeinse Rijk 22 jaar, en Middeleeuwen 45. Alleen dat laatste cijfer is niet zo goed te verklaren t.o.v. het gegeven dan het in 1840 ook 45 jaar was. Mogelijk speelt er iets mee als epidemieen, oorlogen en overstromingen; zoiets kan een levensverwachtig-cijfer weer helemaal op zijn kop zetten. Als je deze gegevens op een rijtje zet, kun je heel voorzichtig de conclusie trekken, dat rond het jaar 0 de levensverwachting ergens tussen de 30 en 35 jaar is geweest. Maar dan is het natuurlijk wel te hopen, dat niet iedereen die gegevens over Steentijd, Middeleeuwen en Romeinse Rijk van elkaar heeft overgeschreven, want dan hebben we nog maar één bron. En één bron is geen bron :-)

Wat wil je precies weten? De gemiddelde levensverwachting zegt weinig als je de kindersterfte er niet bij betrekt. Als er voor iedere volwassenen die gemiddeld 70 jaar oud wordt, twee kinderen van drie maanden sterven drukt dat de gemiddelde leeftijd al tot 23 jaar. Ik chargeer iets maar ik wil hiermee duidelijk maken dat het aanpakken van kindersterfte een dramatisch positief effect heeft op de gemiddelde levensverwachting. Als je oude grafstenen bestudeert dan zie je meestal heel wat 'gezegende' leeftijden van ver in de zeventig en ook de tachtig werd in vroeger eeuwen door velen gehaald. Echter, naast de zeer hoge kindersterfte gingen ook meer jongere mensen aan ziekten dood die we tegenwoordig goed kunnen behandelen, zoals tbc en blindedarmontsteking. Ik denk dat de gemiddelde levensverwachting niet eens zo gek veel lager lag in het jaar 0 als je de kindersterfte en de sterfte aan factoren die tegenwoordig goed behandelbaar zijn niet meerekent.

20 - 30 jaar

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100