Hoe onderzoeken onderzoekers welk deel van een eigenschap erfelijk is en welk deel beïnvloedbaar en hoe heet zo'n soort onderzoek eigenlijk?

Toegevoegd na 10 minuten:
ik heb een vraag gekregen in mijn proefwerk van biologie het was een invul vraag:
Studies die kijken naar welk deel van een eigenschap erfelijk is en welk deel beïnvloedbaar is maken gebruik van ............... en .............. en dit onderzoek heet een ........... onderzoek.

maar ik wist het antwoord niet weet iemand dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij een genetisch onderzoek gaan ze kijken welke stoffen je kan meegeven aan je nageslacht, bedoel je dat misschien

Bedoelen ze niet: DNA en RNA, en "genetisch onderzoek"?

erfelijkheidsonderzoek..... Mendel met zijn erwtenplantjes vond uit dat sommige eigenschappen (dominante) vaker/makkelijker vererven dan andere eigenschappen (recessieve) soms is er een vreemde combi (crossing over...bv iemand met een donkere huidskleur maar met lichte ogen) bij het voortplanten heb je 2 keer de helftt van de ouderlijke eigenschappen nodig. (2x helf van chromosoom) aan de hand van de eigenschappen kan je globaal uitrekenen wat de kans op bepaalde eigenschappen is van de nakomelingen. 2 x recessief is zuiver (bv 2 mensen met rood haar kunnen alleen kinderen krijgen met rood haar. alle andere haarkleuren zijn dominant aan rood haar) de verrassing zit m in de eigenschap die wel aanwezig is maar niet zichtbaar. (de recessieve eigenschap is er wel maar de dominante is zichtbaar) kortom, boeiende materie!!!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gregor_Mendel
http://www.erfelijkheid.nl/erfelijkheid/ge...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100