Waarom is een wortel oranje, en word het groente genoemd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De oorspronkelijke wortels waren wit. Maar men heeft er in de loop van de tijd kleur in gekweekt. Tegenwoordig zijn er ook paarse wortelen. Als je die kookt lijkt het wel zwart. Waarom ze groente heten? Normaliter is groente geen vrucht. Om dus vruchten ( fruit dus) van niet-vruchten te onderscheiden worden ze allemaal groente genoemd. We kennen bladgroente maar ook knolgewassen zoals koolraap en selderijknol.De kleur is geen maatstaf voor het woord groente. Bloemkool bijvoorbeeld is wit ( en het groen eten we niet op).

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw [1] naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat het de oranjekleur van het huis van Oranje had. [1] Het dankt dus zijn huidige kleur aan de 'Oranjes' (Nederlanders). De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa. Groente is een eetbaar plantendeel.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Groente
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wortel_(groente)

Groente is een verzamelnaam voor eetbare plantenonderdelen. De kleuren van de groente kunnen zeer verschillend zijn, echter veel groentes hebben de kleur groen. Meteen een verklaring hoe de naam is ontstaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100