Zie ik andere kleuren dan andere mensen?

Aangezien iedereen andere ogen heeft (en misschien dus ook wel ander zicht) zie ik dan misschien andere kleuren dan andere mensen? Ik bedoel dat ik het gras bijvoorbeeld als groen zie, maar dat die groen voor iemand anders eigenlijk blauw is. Of dat hij/zij een paar tinten donkerder of lichter ziet. Is dit mogelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een interessante vraag. Het is mij ooit eens geleerd. En dit is waar het op neer komt: We moeten voor het beantwoorden van deze vraag eerst kijken naar de werking van het oog. Lichtstralen van verschillende golflengte vallen dus op het oog. De staafjes in het oog nemen de kleuren waar. In die staafjes zitten pigmenten (zoals vitamine A). Pigmenten kunnen reageren met fotonen. Als er meer kleur is, zullen er dus meer pigmenten reageren. Dit is afhankelijk van de intensiteit van het licht, van de golflengte (en dus kleur) van het licht. En de hoeveelheid pigment in je staafjes. De hoeveelheid pigment in je oog, verschilt per persoon! Dus zullen je hersenen per persoon verschillende waardes voor licht detecteren. Dit verschil is echter miniem. Ik zie rood op dezelfde manier als jij. Mischien net iets donkerder, net iets lichter, net iets blauwer. Maar dit verschil speelt geen rol in het dagelijks leven en bestaat waarschijnlijk alleen theoretisch. Zoals al gemeld in de vorige antwoorden. Mensen die kleurenblind zijn, zien verschillende kleuren wel op een andere manier. Vaak missen er dan pigmenten! Dit is tenminste, de manier waarop ik het mij herinner. Een foutje daargelaten!

Ik denk dat dat we mogelijk is. Zoals het ook mogelijk is op de 'symbolische wijze' (jij kan heel anders naar exact dezelfde dingen kijken dan ik maar we ervaren het allebei anders), zo al het ook letterlijk kunnen. Maar dit kan natuurlijk niet bewezen worden.En:het is natuurlijk zo dat het erváren van de kleuren voor de meeste mensen hetzelfde is, zoals je bijvoorbeeld van geel kunt zeggen dat het een vrolijke zonnige heldere kleur is. Dat zou je niet zeggen van bruin.Dat doet niemand. Dus wat dát betreft is het we waarschijnlijk dat iedereen wel dezelfde kleur ziet. Ervaart. Leuke vraag! Toegevoegd na 22 seconden: we=wel Toegevoegd na 3 minuten: sorry ik heb een laptop met roestige toetsen 8-) al=zal

dat is natuurlijk nooit te bewijzen, een kleur is moeilijk te omschrijven, ik heb het een aantal jaren geleden wel gehad, ik zag opeens alles in pasteltinten, terwijl dat een dag daarvoor niet het geval was, maar dat lag niet aan mijn ogen, maar aan mijn oogzenuwen. Dus toen was ik me ervan bewust, jij weet waarschijnlijk niet beter dan dat kleuren zijn, zoals ze zijn en jouw vrienden en kennissen ook niet, dus dit zal je nooit te weten komen.

ha ha hier is nr 3!!! ik dacht dit ALTIJD, tig jaar geleden al. Ondertussen ben ik er van overtuigd dat dit het geval is. Het zou ook verklaren waarom de ene persoon een bepaalde kleurencombinatie prachtig vindt en de andere het vind vloeken. Ik denk nu wel dat het niet zo is dat wat ik als roze zie dat jij dat groen noemt, omdat kleuren ontstaan tgv golflengte verschillen en die lopen in elkaar over, dat overlopen zal wel bij iedereen ongeveer hetzelfde zijn, MAAR tintverschillen zijn er vast wel We zullen het alleen pas kunnen bewijzen als we de beelden die iemand in zijn hersenen ziet kunnen weergeven en dat kan nu gewoon niet Maar goed, bewijzen kan ik het dus niet

Dat kan zeker, alleen al doordat iemand kleurenblind kan zijn, of deels. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurenblindheid

Je zou het eventueel bij jezelf kunnen testen. Ik heb bijvoorbeeld aan mijn linker oog een kleine rood afwijking. Ik zie dus met alleen mijn linker oog de rode kleur minder fel dan met alleen mijn rechter oog. Als je een oud plaatje van een televisie testbeeld pakt kun je goed controleren welke kleurverschillen je ziet tussen links en rechts. Er zijn dus wel degelijk tintverschillen mogelijk. Verder zien de mensen die kleurenblind zijn dus echt andere kleuren.

Daar zul je dus nooit van je leven achter komen. Deze vraag heb ik in mijn leven in alle soorten en gedaantes langs zien komen en dan niet alleen over zien , maar ook over horen, proeven en ruiken. Het is zeer goed mogelijk dat je een kleur anders ziet dan een ander of dat je b.v. een nasibal anders proeft. Mijn ouders hebben mij ooit een bepaalde kleur aangewezen en gezegd, kijk, dit is gras en dat is groen. Maar jouw groen hoeft niet het mijne te zijn.

Ja. Een mens ziet met zijn hersenen en gebruikt zijn ogen alleen als sensoren. De ene hersenpan zal een kleur anders interpreteren dan de andere, alleen zullen we daar voorlopig niet achterkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100