Waarom hoor de uilen altijd in de herfst oehoe roepen ?

Het is me opgevallen, dat je in de zomer uilen ziet, maar in de herfst zie je ze niet meer, maar hoor je ze vooral vaak, en zitten ze altijd in het bos.
Terwijl ze in de zomer gewoon zichtbaar op een weiland paaltje zitten langs de weg.
Ik heb ook deze zomer een nestelend paartje steenuilen gezien,maar rond eind augustus waren ze verdwenen.
Nu hoor ik weer overal uilen oehoe roepen, waarom doen ze dat altijd in de herfst ?
Ze hoeven geen partner te zoeken, want het broedseizoen is al voorbij.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bosuilen beginnen eind augustus al aan de vestiging van hun territorium. De mannetjes proberen door het roepen een vrouwtje te lokken. De vrouwtjes reageren eerst nog niet, je hoort alleen de mannetjes: de bekende "bibberende" uilenroep: hoehoehoehoe. Pas weken later gaan de vrouwtjes antwoorden, met een langgerekte, hoge toon. De paarvorming vindt in de herfst plaats en de bosuilen gaan vaak al in januari broeden. Als holenbroeder zijn ze niet zo afhankelijk van de buitentemperatuur. ‘s Avonds als de uilen actief worden begint het mannetje te roepen om het territorium af te bakenen. ‘s Nachts jagen ze en zijn ze meestal stil omdat ze anders hun prooi zouden alarmeren. Maar in de baltsperiode roepen ze vaak wel de gehele nacht door. Tegen de morgen beginnen de mannetjes opnieuw te roepen om het territorium af te bakenen.

Bronnen:
http://vroegevogels.vara.nl/Forum.35.0.htm...
http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_...

Dat doen ze om zich voor te bereiden op het broedseizoen. Waarschijnlijk vinden ze het te vroeg om in de zomer al weer te beginnen.. De bron is misschien een beetje kinderachtig, maar het beantwoord wel je vraag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100