Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik doe mijn profielwerkstuk over cafeïne. Ik ben nu opzoek naar een betrouwbare bron die ik kan gebruiken voor mijn onderzoek?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Biologie
1.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

Inhoud
Wat is cafeïne?
Hoe werkt cafeïne?
Wat zijn de symptonen?
conclusie(tje)

Wat is cafeïne?
Cafeïne heeft de medische naam 'trimethylxanthine', de chemische formule is C8H10N4O2. Het ziet er uit als een witte, poederige stof die erg bitter smaakt. Het wordt gebruikt om je hartslag te verhogen, een energiestoot te geven of om lang wakker te blijven. Het is een verslavend middel dat op dezelfde manier werkt als cocaïne, heroïne en amphetaminen maar milder. Het stimuleert je hersenen op dezelfde manier als cocaïne, heroïne en amphetaminen dat doen. Als je denkt dat je niet zonder cafeïne kunt en je consumeert het elke dag ben je verslaafd.

Hoe werkt cafeïne?
normaal ga je slapen doordat adenosine zich hecht aan hersencellen, die daardoor in slaap vallen. Cafeïne neemt de plaats in van adenosine en de cellen gaan dus niet langzamer werken, maar sneller, omdat de cellen minder adenosine opnemen. Bovendien merken je hersenen deze activiteit op en geven adrenaline af. Cafeïne zorgt ook voor meer dopamine. Dit is hetzelfde als wat er gebeurt als je cocaïne, heroïne of amphetamines inneemt, alleen veel minder. Dopamine zorgt ervoor dat je je goed voelt. Dit is waarschijnlijk waarom je eraan verslaafd wordt. Het duurt 6 uur voordat het cafeïneniveau gehalveerd is.

Wat zijn de symptomen?
-korte termijn
je voelt je actief, alert. de adrenaline geeft je een energie stoot, adrenaline zorgt voor enkele dingen, namelijk:
-je pupillen worden groter
-je ademhalingskanaal verbreedt
-je lever geeft suiker af
-je hartslag verhoogt
-er gaat minder bloed naar de maag
-minder bloed naar oppervlakte bloedkanalen
-meer bloed naar spieren
-spieren worden gespannen hierdoor ga je je ook opgewonden voelen.
-lange termijn
het probleem zit bij cafeïne vooral in het lange termijn. Als het cafeïne peil weer afzakt voel je je moe en depressief. veel mensen nemen dan nog maar een kop cafeïne om weer meer adrenaline te krijgen. dit is niet gezond. Omdat je niet kunt slapen wil je 's ochtends ook een kop koffie, en zo gaat het door.

de rest zie link
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Oei - een scholierenwerkstuk een betrouwbare bron noemen vind ik wel een klein beetje op het randje..... en bij dit stuk heb ik toch wel de nodige vraagtekens eigenlijk....
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Bij het maken van een profielwerkstuk wordt toch wel enige wetenschappelijke onderbouwing geeist.
Bronnen die hoog staan aangeschreven zijn (wetenschappelijke) boeken en artikelen. Ga eens een kijkje nemen in de mediatheek/bibliotheek van je school. In het kader van je profielwerkstuk (zeker als je een exact vak als onderwerp hebt) kun je ook vaak contact zoeken met een universiteit. Die hebben vaak een grote collectie boeken. Misschien dat je daar een middagje langs kunt gaan om het een en ander te kopiëren.

Internetartikelen zoals van wikipedia kùnnen betrouwbaar zijn maar staan niet hoog aangeschreven! Vraag anders je docent eens, die heeft waarschijnlijk veel kennis van (vak)literatuur.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je kunt op verschillende plaatsen op Internet informatie over cafeïne vinden(meestal beknopt genoeg om het doorlezen een beetje vol te houden) waaruit je een werkstuk in je eigen woorden, met e nieuw opgedane kennis kunt samenstellen.

Het is niet altijd makkelijk de betrouwbare bronnen van de minder betrouwbare te scheiden, maar de herkomst en de inhoud zijn vaak wel een redelijke indicatie.

Google op 'cafeine koffie' en de eerste pakweg tien hits moeten je al meer dan voldoende informatie opleveren.

Toegevoegd na 1 minuut:
Ben je wat minder lui aangelegd, dan kun je vermoedelijk nog altijd terecht in de openbare bibliotheek, waar je boeken over het onderwerp kunt raadplegen. Vaak betrouwbaarder, uitgebreider en beduidend prettiger om te lezen ;-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Op Wikipedia en scholieren. Com zijn betrouwbare sites
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding