Waarom hebben koeien een uier met 4 spenen? Meestal hebben ze toch maar 1 kalf... 1 speen lijkt me dan genoeg.

Weet jij het antwoord?

/2500

het is om het kalf een keuzemogelijkheid te geven. En soms krijgt een koe tepelkloven of irritatie aan een tepel en dan kan het kalf uitwijken naar een andere tepel.

een koe word natuurlijk ook gemolken. elke speen heeft een eigen deel uier dat heet een kwartier. een heeft dus eigenlijk 4 tieten groet Bart

Ondanks dat daar echt serieus onderzoek naar gedaan is, is er niet echt een directe correlatie tussen het aantal tepels en de gemiddelde grootte van de worp. Een groot deel van de dieren heeft 1 tot een paar tepels meer dan de gemiddelde nestgrootte, maar er zijn alle kanten op uitzonderingen die door de meest uiteenlopende toevallen en de behoefte van de natuur aan symmetrie ontstaan zijn, met of zonder reden. Zo hebben de meeste dieren die gemiddeld 1 jong per worp krijgen twee tepels, maar is de koe daarop een uitzondering. En eigenlijk ook het schaap, dat met maar twee tepels zeer regelmatig meer dan eén jong krijgt. Meer dan twee ook vaak. Varkens spannen de kroon, met vaak veel te weinig (productieve) tepels, maar dat kan met het doorfokken te maken hebben ; voor wilde varkens is de worp klein en het aantal tepels groot genoeg. Een is gemiddeld al genoeg, al zou je als je de lijn volgt bij koeien eigenlijk 2 tepels verwachten. De meest voor de hand liggende 'reden' voor vier tepels, zou zijn dat runderen voor we ze gingen fokken vaker twee jongen kregen, maar dat is niet meer te achterhalen en dus pure speculatie. En gewoon een variatie op het thema (want er zijn wel meer dieren met teveel of te weinig reservetepels) is uiteraard ook gewoon een goede mogelijkheid.

Bronnen:
http://retro.nrc.nl/W2/Columns/Knip/980228.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100