hoe zie je het verschil tussen een mannetjes vlinder en een vrouwtjes vlinder

Weet jij het antwoord?

/2500

Een vlinderpiemel.

Aan de mannelijker en vrouwelijke geslachtskenmerken? Toegevoegd na 2 minuten: En een mannetjesvlinder herkent een vrouwtje in ieder geval op de geur: door de feromonen die ze uitscheidt. Soms al op een kilometer afstand. Toegevoegd na 4 minuten: En Dounja heeft ook gelijk dat bij de meeste vlinders er ook in kleur, grootte, of tekening er (soms kleine) verschillen zijn. Toegevoegd na 3 uur: NB. De verschillen in kleur/vorm zijn overigens maar heel klein. Ik zou ze zelf niet kunnen onderscheiden. Zie afbeelding, zoek de verschillen. Je ziet natuurlijk in de afbeelding wel verschillen, maar dat zou ook zo zijn als je er twee foto's naast legt van vlinders van hetzelfde geslacht. Geslachtsbepaling door te kijken naar de geslachtskenmerken is wel mogelijk, maar dan moet je ze wel vangen. Toegevoegd na 4 uur: Bij het heideblauwtje (onderste afbeelding) is het verschil tussen mannetjes (rechts) en vrouwtjes wel duidelijk te zien).

Bronnen:
http://www.vlindernet.nl/vlindersalgemeen....

Bij de meeste vlinders zie je dat aan de kleur of het patroon op de vleugels. Er zijn echter ook soorten waar je geen verschil kunt zien. Als je dit per soort wilt weten is het misschien eens leuk om een boek uit de bibliotheek te halen.

Bronnen:
Spreekbeurt van mijn dochter een paar...

Mannetjes en vrouwtjes zien er vaak bijna hetzelfde uit, al zijn bij sommige soorten de vrouwtjes iets groter en lichter van kleur. Wel hebben sommige mannetjes geurschubben die de vrouwtjes niet hebben. Die geurschubben vormen soms een duidelijk herkenbare streep of veeg op de vleugels, zodat in die gevallen mannetjes en vrouwtjes gemakkelijk uit elkaar te houden zijn.

Bronnen:
natuurwetenschappen.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100