ik ben tante van een meisje haar vader heeft bruine ogen en haar moeder blauwe welk kleur van ogen krijgt zij?

Weet jij het antwoord?

/2500

in de meeste gevallen bruin, donker overheerst

Bruin is dominant over blauw. De kans is dus het grootste dat ze bruin krijgt. Echter is er ook de mogelijkheid dat de vader een gen voor bruin en blauw heeft(50% kans). Als dat het geval is is er een kans van 50% dat ze blauw krijgt. 50% van 50% is 25% oftewel: In 75 % van de gevallen krijgt ze bruine ogen, en in 25% krijgt ze blauwe ogen.

Eigenlijk is daar heel weinig over te zeggen. Met ogen ligt de erfelijkheid zo ingewikkeld! Om een voorbeeld te geven van mijn eigen familie: Mijn vader had donkerbruine ogen, mijn moeder had groene. Ik heb donkerbruine ogen en mijn broer heeft grijsblauwe. Mijn man heeft groene ogen met een bruin sterretje erin. Zijn moeder had lichtbruine ogen, zijn vader heeft blauwe. Onze oudste dochter heeft lichtbruine ogen met een donkerbruin sterretje, onze zoon knetterdonkerbuine, en onze jongste dochter is de verrassing met helderblauwe ogen. bruin is inderdaad dominant over blauw, maar er zijn zoveel kleurschakeringen, dat er echt van tevoren niets van te zeggen is. Mijn man en ik hebben allebei donker haar en donkere ogen, we hebben altijd gezegd dat we geen kind verwachtten met blond haar en blauwe ogen, maar we hebben er toch echt eentje!

Ze kan blauwe of bruine ogen krijgen. De vader kan namelijk een gen hebben voor Bruin en Blauw, de moeder heeft sowieso twee Blauwe genen, want als moeder een bruin gen had zou moeder ook bruine ogen hebben. Homozygoot betekent dat er twee dezelfde genen zijn, Heterozygoot betekent twee verschillende genen. Er zijn dus altijd twee genen. Een van de twee wordt doorgegeven door een eicel/zaadcel. Dus vandaar dat er in het schema eerst 2 kleuren staan en dan maar 1 kleur. Dan is er nog een ding nodig om dit te begrijpen. Bruin is dominant over blauw, dat betekent dat als er in een cel een blauw en een Bruin gen zijn dat de ogen toch Bruin worden. Vandaar dat er dus ook twee dingen mogelijk zijn bij de vader en maar 1 bij de moeder. Hieronder een schema om de verschillende mogelijkheden aan te geven. M=Moeder, V=Vader, D= Dochter, Bl=Blauw Br=Bruin C= Eicel/Zaadcel -= Of. Schema 1= Vader Homozygoot M V Bl Bl Br Br | | C Bl Br D Bl Br, dus Bruine ogen Schema 2= Vader Heterozygoot M V Bl Bl Br Bl | | C Bl Br-Bl D Bl Bl dus blauw - Br Bl, dus Bruine ogen Ik hoop dat hiermee je vraag is beantwoord.

Juist omdat donker overheerst zou het kunnen zijn dat de vader naast een bruin gen bv een blauw gen heeft, er is dus ook een kans dat ze blauwe ogen krijgt. De kans is inderdaat wel groter dat ze bruine ogen krijgt

Bruine ogen zijn dominant. Blauwe ogen recessief. Haar moeder heeft het genotype bb en haar vader Bb of BB De kans dat het kind bruine ogen krijgt is dan 75%. In het echt is het veel gecompliceerder Omdat er waarschijnlijk meerdere allelen zijn die voor oogkleur coderen en er ook meerdere oogkleuren zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100