Waarom zijn er vaak dokters nodig voor bevallingen?

een rare vraag maar, ik bedoel een bevalling is toch een natuurlijk iets en een lichaam is toch ook gebouwt dat het een bevalling aan kan of is het eigelijk uit voorzorg voor als er iets mis gaat. Ik weet dat er veel fout kan gaan bij een bevalling maar als er dokters aan de pas komen lijkt het of een bevalling iets onnatuurlijks is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Ik weet dat er veel fout kan gaan bij een bevalling maar als er dokters aan de pas komen lijkt het of een bevalling iets onnatuurlijks is." Juist omdat de bevalling zo natuurlijk is zijn er dokters nodig. In de echte natuur is er een hoop leed. Als we bijvoorbeeld kijken naar het dierenrijk zien we pasgeboren dieren opgegeten worden door roofdieren, dieren omkomen van de honger of dorst, dieren verstoten worden door de groep waardoor zij een makkelijke prooi vormen, dieren dood gaan aan ziektes en parasieten en nog veel meer ellende. De natuur is prachtig maar ook wreed. Een natuurlijke bevalling is ook prachtig maar kan ook wreed zijn. Als westerse mensen zijn wij eraan gewend om veel risico's en vormen van oncomfort zoveel mogelijk uit de weg te gaan. We hebben bijvoorbeeld warm stromend water, geavanceerde ziekenhuizen, geïsoleerde huizen met verwarming, verkeersregelinstallaties, designkleding enzovoorts. We zijn in veel opzichten al ver afgedwaald van de natuur maar zetten liever het een en ander naar onze eigen hand. Een bevalling met een arts is inmiddels een 'natuurlijk verschijnsel' voor de westerse mens. De risico's van een bevalling zonder medische begeleiding vinden 'wij' allang niet meer aanvaardbaar. Bevallen was vroeger niet zonder risico's, vrouwen stierven nog al eens in het kraambed, of daarna aan kraamvrouwkoorts en ook baby's en zuigelingen hadden hoge sterftecijfers. Heden bevallen veel vrouwen in het ziekenhuis. Ik heb dat zelf twee keer mogen doen. Dat was niet zonder reden, ik ben de trotse moeder van twee kinderen maar zonder dat ziekenhuis was ik nu een kinderloze verdrietige vrouw geweest. De bevallingen waren onnatuurlijk en natuurlijk tegelijk. Ik heb hard gewerkt om die twee op de wereld te zetten en beide bevallingen waren ondanks alle toeters en bellen in de essentie toch echt natuurlijk. Geloof me: op zo'n verlosblok, vol met apparatuur en deskundigen, medicijnen en wetenschap volstrekt zich heel veel natuurlijks. Er worden baby's geboren, en alle gevoelens en primaire reacties die daarbij horen vinden allen gewoon plaats. Ik kan zeggen dat ik me nog nooit zo dicht bij de natuur heb gevoeld als toen. En ik denk dat dat voor veel moeders geldt. Daar kan een ziekenhuis niets aan af doen.

Om te beginnen: Het menselijk lichaam is neit meer ideaal gebouwd voor bevallingen. Eigenlij zijn de menselijke hoofden te groot voor het geboortekanaal. Als gevolg hiervan, blijven er bovengemiddeld veel kinderen steken in het geboortekanaal, of scheurt de moeder extreem ver uit. Om te voorkomen dat de moeder en of kind hierdoor overlijden is er een arts bij.

Heel vaak is een dokter ook niet of nauwelijks nodig. Niet voor niks vindt een deel van de bevallingen in Nederland thuis plaats, onder leiding van een verloskundige in plaats van een arts. En het gebeurt nog steeds zo nu en dan dat kinderen worden geboren terwijl de verloskundige nog onderweg is. Nou zijn dat meestal de zeer vlotte bevallingen, die gewoon goed gaan. Het probleem is dat als er wel iets mis gaat, dat dan de gevolgen meteen heel groot kunnen zijn, namelijk het overlijden van kind of moeder, of een handicap bij het kind. Daarom is het enorm belangrijk dat de verloskundige in de gaten houdt wanneer het niet goed meer gaat en wanneer een gynaecoloog het moet overnemen.

Van nature, zonder artsen en moderne geneeskunde, overleeft 20% van de kinderen en 5% van de moeders de bevalling niet. (Er zijn ook andere schattingen.) Dit is een manier van de natuur om de zwakkere individuen uit te schakelen waardoor de mens als soort sterk blijft en niet uitsterft. Onze lichamen zijn zo "gebouwd" dat er voldoende overlevers zijn voor de volgende generatie. Maar wat van nature de soort doet voortbestaan is voor het individu lang niet altijd zo prettig. Die bewuste moeders en kinders kozen er vast niet voor te sterven. Vandaar dat we er tegenwoordig een arts bij halen want die zorgt er beter voor dat de individuen wel in leven blijven.

'Natuurlijk' is ook doodgaan van moeder en kind aan simpele afwijkingen, zoals infectieziekten, een iets te nauw geboortekanaal of een stuitligging. Om dat te voorkomen hebben verloskundigen en medisch specialisten geleerd om met die simpele, maar ook gecompliceerder aandoeningen om te gaan zodat beiden in leven kunnen blijven en normaal kunnen functioneren. Of dacht je dat 'natuurlijk' hetzelfde is als gezond? Dat ligt toch iets genuanceerder, dunkt me.

Je geeft geen definitie van vaak. Ik denk zelf dat vooral in Nederland een heel groot deel van de bevallingen plaatsvindt ZONDER arts erbij. Maar: als antwoord op je vraag: ik denk dat het heel simpel is. Vroeger had je geen keus en bij dieren in het wild is het nog steeds zo: meestal gaat het goed en komt er een complicatie bij dan sterven moeder en/of kind/jong. Bij mensen is het al heel lang zo dat er vrouwen waren die andere vrouwen gingen helpen om onnodig overlijden tijdens de bevalling te voorkomen. En nu hebben we een (relatief) goede gezondheidszorg. en zeg nu zelf, als jij (of je vrouw) moet bevallen. Wil jij dan tot die ene procent horen die pech heeft en overlijdt aan een complicatie die tegenwoordig te verhelpen is? Niemand wil dat risico lopen dus zoekt iedereen hulp, van een arts of (vaker) een verloskundige. En in Nederland woont ook vrijwel niemand op een onmogelijke afstand van de bewoonde wereld. Vandaar dat niemand meer ALLEEN thuis gaat prutsen

omdat kinderen vanaf.... wat zeg ik... nog VOOR hun eerste dag al eigenwijs zijn. overigens voelt de vrouw tijdens de bevalling heus wel dat het eigenlijk nét niet helemaal past om op een natuurlijke manier een kind te baren, maar dat wil niet zeggen dat het minder natuurlijk is natuurlijk (volg je het nog?) bij mij is er overigens geen dokter bij geweest want ik kreeg die koters van mij gewoon in de lunchpauze. okay, okay.... dat van die pauze is niet waar, maar heb echt geen dokter gezien. natuurlijk gaat er een keer wat mis en dat is heel erg, maar de tigduizenden keren dat het goed gaat lijken de normaalste zaak van de wereld te zijn. omdat er zulke paniek over is kon ik het zonder dokter. had wat teveel programma's gekeken met gillende vrouwen. dacht dus dat je het gevoel moest hebben dood te gaan waardoor ik de verloskundige aan de late kant belde, en 15 minuten na haar binnenkomst de oudste is geboren. bij de 2e heb ik maar wat eerder gebeld en deze lag scheef. toen ik groen licht kreeg om in 2en te vallen was ie met 5 minuten geboren. volgens mijn verloskundige zijn bevallingen sneller als mensen er blanco instappen dan dat ze hebben leren puffen en zuchten en steunen en dat soort dingen. ze letten overal op. vrouwen krijgen al sinds de mensheid kinderen en een lijf weet heus wel wat het moet doen ook zonder een gymmetje van het een of ander. dokters zijn echt niet altijd aanwezig, en lang niet alle bevallingen zijn een drama. zo ben ik zelf helemaal vergeten te gillen en te schreeuwen en ook nog om 'auw' te roepen. zelf vind ik dat moeders gek worden gemaakt door verhalen. hetzelfde zie je bij verstandskiezen laten verwijderen. de meeste vreselijke horrorverhalen komen spontaan ter spraken, maar het geeft een heel verkeerd beeld over de algemene gang van zaken natuurlijk. in bepaalde gevallen is een arts nodig en/of zullen vrouwen in het ziekenhuis moeten bevallen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100