Heeft een lintworm enig nut?

Na een zeer ingewikkelde voortplanting, via diverse gastheren leven ze in het lichaam van een ander wezen en berokkenen daar schade. Bijna alles heeft toch ergens nut, waar hier kan ik niets van maken, zelfs niet als voedsel. Iemand anders misschien wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk het niet, want er zijn niet direct andere organismen die profiteren van de aanwezigheid van lintwormen. (een wormeninfectie voorkomt vaak auto immuunziekten als allergische reacties en astma, maar dat terzijde). Dat is voor de lintworm ook niet belangrijk. Een regenworm heeft nut voor een merel, maar daar heeft die regenworm weer weinig aan. Meestal meten we het nut af aan onszelf en het is een economisch begrip. Als biologisch begrip is het niet meer in zwang. Biologen bekijken de natuurlijke historie van een dier of plant vanuit het dier of de plant zelf. Welke plaats neemt hij in en wat heeft hij nodig. Voor ecologen zijn parasieten als lintwormen, platwormen en spoelwormen wel interessant omdat ze over het algemeen drie verschillende gastheren hebben en door sommige gastheren uit de keten te nemen kun je ze goed bestrijden. Als je de biologie kent dan kun je de ecologische kennis toepassen om de economie te verbeteren. Als je weet dat appelbomen bevrucht worden door bijen dan zul je graag bijenkasten in je boomgaard zetten om de opbrengst aan appels te vergroten. Ook is het belangrijk om bij die teelt al de schadelijke insecten te kennen en te weten waar deze plaaginsecten gevoelig voor zijn. Deze boomteelt is echter een economisch verhaal en alleen in die zin is de indeling in nuttig en schadelijk zinvol.

een lintworm heeft m.i. geen ander nut dan zichzelf in stand te houden via een gast-lijf. Toegevoegd na 34 seconden: een soort onbewust ego-survival

Je zou meteen denken dat de lintworm inderdaad geen enkel nut heeft. Toch zijn er mensen die daar anders over denken. Hier is het gelukkig illegaal, maar het Lintworm dieet bestaat! De lintworm is een extra middel om de hoeveelheid calorieën die men binnenkrijgt te verminderen, zonder dat men minder moet eten. Voorstanders van het lintwormdieet zijn vol lof over dit dieet waarbij ze kunnen eten wat ze willen, terwijl ze nog steeds gewicht verliezen. Hoewel het niet mogelijk is om het lintwormdieet legaal te volgen in de meeste landen, wordt dit wel aangeboden op sommige plaatsen in Mexico. Ook geloven sommige wetenschappers blijkbaar dat lintwormen kunnen helpen om allergieën te verlichten zoals hooikoorts.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/...

Je fout zit hem in de ongefundeerde aanname dat bijna alles ergens nut heeft. Je projecteert hiermee ten onrechte menselijke eigenschappen op de natuur. Dat de mens vaak dingen maakt met een reden (overigens vaak genoeg ook niet), betekent niet dat dingen in de natuur daarom maar met een reden gemaakt moeten zijn. Organismen proberen zich voort te planten. Daarmee houdt het op. Ze doen dit op de manier die voor hen het beste werkt. Hierbij maken ze soms misbruik van andere organismen, door deze op te eten of te parasiteren, bijvoorbeeld, of door door anderen gevonden/gemaakte veilige locaties in beslag te nemen. Hiermee wordt het "nut" van het slachtoffer niet gelijk om ervoor te zorgen dat de dader hier een slachtoffer voor heeft. Bedenk het zo: volgens jouw logica, zou je makkelijk kunnen beredeneren dat het nut van de mens is om lintwormen van voedsel te voorzien. Misschien zie je het gewoon niet in, maar zoals je zelf zegt maken ze gebruik van diverse gastheren voor ingewikkelde voortplanting en voedselvoorziening. Niemand die lintwormen eet, vele organismen die er zijn puur ten gunste van de lintworm; deze zal dan wel een van de belangrijkste organismen ter wereld zijn. Alles is er tenslotte om aan hun behoeften te voorzien. Dus de lintworm hoeft niet per sé enig nut te hebben, maar het nut van de mens zou dan onder andere zijn om lintwormen van voedsel te voorzien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100