Wat gebeurt er met een teek die niet verwijderd wordt?

Laat hij uiteidelijk los en wurmt zich weer teruguit uit de huid of is een tekenbeet altijd een kamikazeaktie en betekent het de dood van de teek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nadat een teek zich heeft volgezogen laat hij de huid los en laat hij zich op de grond vallen,het is dus geenszin een kamikazeaktie,op de grond probeert hij weg te kruipen naar de begroeiing waar hij zich verbergt en het bloed gaat zitten verteren,waarna hij op het volgende voorbijlopende restaurantje (slachtoffer) gaat zitten wachten.Dit kan erg lang duren en al die tijd eet de teek dan ook niet.

Het volgende wil je niet weten: Een teek kan enige dagen tot enkele weken op dezelfde gastheer blijven zitten. Ze kunnen via de benen van de gastheer omhoog klimmen en nestelen zich bij voorkeur in huidplooien, maar ook wel gewoon op een been of arm. Toegevoegd na 42 minuten: Oké, mijn antwoord was niet compleet. Hier komt de rest: De levenscyclus van de teek loopt over een aantal stadia van larve tot volwassen teek en duurt 2 tot 3 jaar (!). Gedurende die cyclus leeft een teek alles bij elkaar slechts 3 weken (!) op een gastheer, waar hij enkele dagen bloed zuigt en waar de paring plaats vindt. Na goed volgezogen te zijn laat hij vanzelf los en verschuilt zich in de vochtige humus van de bosgrond om zich verder te ontwikkelen. Als het weer tijd is voor een maaltijd, klimmen ze in grassen en struiken omhoog en laten zich op toevallige voorbijgangers vallen. Na de paring verlaat het vrouwtje haar gastheer om eieren te leggen en te sterven.

Soms laten teken uit zichzelf los als u een hete douche of een heet bad neemt, maar dit werkt lang niet altijd. Wat u in ieder geval nóóit moet doen: de teek verdoven met alcohol, ether of andere middelen. Daardoor zou de teek kunnen braken en zijn ziektekiemen alsnog aan u overdragen. Ook niet veilig is de teek tussen duim en wijsvinger vast te pakken en omhoog te trekken. Zo kunt u de teek platdrukken, met ook weer tot gevolg dat de bacteriën in uw lichaam komen. Veel beter is om een speciale tekentang te gebruiken. Bij de apotheek en bij de stichting SAAG kunt u deze krijgen onder de naam Teek it easy. Met de tang moet u de teek in zijn 'nek' vastpakken en net zolang ronddraaien totdat hij loslaat. Soms blijft de kop van de teek achter. Dat is geen probleem. Het restant komt er, net als een splinter, na een paar dagen vanzelf wel uit.

Bronnen:
http://www.tweevoeter.nl/teken.php

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100