Welk mechanisme in de plant, is in staat bladeren van de plant precies naar het noorden te buigen/ draaien?

De bekende kompassla of wel wilde sla, kan de meeste van zijn bladeren precies noord- zuid draaien, het is dus een natuurlijk kompas, maar hoe doet die plant dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verschijnsel heet fototropie: "Een plant heeft verschillende fotoreceptoren, waarmee hij lichtstralen opvangt. Onderzoek naar de spectrale gevoeligheid van de plant wijst uit dat vooral de lagere golflengten van blauw en ultraviolet licht een reactie tot gevolg hebben. De verantwoordelijke receptoren hiervoor zijn de fototropinen en de cryptochromen. In mindere mate zorgt ook rood licht, wat opgevangen wordt door phytochromen, voor een reactie. Onder invloed van signalen van de receptoren wordt het plantenhormoon auxine (IAA - indolazijnzuur) uit de groeitoppen, waar de synthese van dit hormoon plaats heeft gevonden, naar beneden getransporteerd. Bij eenzijdige belichting van een plant verkrijgt de schaduwzijde meer auxine dan de belichte zijde, waardoor er meer groei en strekking aan de schaduwzijde plaatsvindt en de plant kromming krijgt. Wortels reageren precies andersom op de hoeveelheid auxine. Verder schijnt de kromming vooral te ontstaan na een reactie in de groeitoppen van een plant, waarvandaan auxine immers ook getransporteerd wordt, maar onder invloed van ultraviolette stralingsenergie in grotere mate kan ook een zgn. basisreactie plaatsvinden in lagere delen van de stengel, die resulteert in een kromming over de gehele lengte. Deze is echter wel minder groot." Ik heb dit pas op de uni gehad maar had geen zin het hele verhaal uit te typen dus hierbij :) Overigens moet je niet denken dat dat de enige werking is van auxine, auxine is een plantenhormoon dat voor heel mechanismen zorgt! Toegevoegd na 46 minuten: Ik nu pas dat het echt gaat om kompas :) Een logische verklaring zou zijn dat deze kompassla ontstond in een omgeving waarbij de optimale bladstand(meeste licht) tegelijkertijd ook het noorden en het zuiden aanwees. Toegevoegd na 48 minuten: Wat ook best logisch is aangezien de zon in het oosten opkomt. Dus een bladstand van het noorden naar het zuiden zou theoretisch het meeste directe zonlicht op moeten vangen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fototropie

"Kompassla dankt zijn naam aan de bijzondere eigenschap dat de bladeren in een noord-zuidwaarts gericht vlak aan de stengel zitten. De oostelijke en westelijke bladeren zijn tegen de stengel geklapt, terwijl de noordelijke en zuidelijke bladen zodanig zijn gedraaid dat ze een verticale stand innemen. Door deze aanpassing worden de bladeren vooral door de ochtend en avondzon beschenen en niet door de “verzengende” middagzon." http://www.nmpijnacker.nl/downloads/Kompassla%20en%20de%20windrichtingen.pdf Je zou dus denken dat er een of andere receptor in het blad moet zitten die bepaalt hoeveel zon het blad 'vangt' en hoe sterk die is, en dat het blad aan de hand - onafhankelijk van andere bladeren - daarvan gericht wordt zoals veel andere planten een mechanisme hebben om vooral veel zon te vangen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100